Blagdan Krista Kralja

 

Objavljeno 20.11.2007.

 

 

34. nedjelja kroz Crkvenu godinu posvećena je Kristu Kralju, svevladaru, svedržitelju. On koji sve podržava i po Njemu se sve održava; sve je po Njemu stvoreno i sve stoji u Njemu. Kralj, kraljevati zloupotrebljena je to služba često puta tijekom ljudske povijesti. Ali oni koji su bili kraljevi na kršćanski način, ti su znali služiti svojim podanicima – upravo Kristovom ljubavlju jer su dopustili Kristu da njima služi, da ih ljubi služeći im.

Možda nam danas pomalo neobično zvuči kad čujemo da se slavi - kao što se jučer u Crkvi slavila - svetkovina Krista Kralja. Vremena kraljeva su nam daleka, a danas, ako je netko negdje kralj to baš i ne znači puno. Zašto onda ova svetkovina? Riječ "kralj" nema ovdje političko značenje - u "jeziku vjere" (koji je najčšće drugačiji od našeg svakodnevnog jezika jer obuhvaća stvarnosti koje nadilaze naše izražajne mogućnosti) kralj znači vladar, gospodar, ali i vrhunac, ideal.

Ovaj blagadan nastao je dvadesetih godina prošlog stoljeća - u godinama kad se korjenito mijenjala politička karta svijeta, a pogotovo Europe, kad su se mnogi osjećali izgubljeni u političkim vrtlozima, prevareni od svojih poltičkih predvodnika, nesigurni, sputani…
Proglašenje svetkovine Krista Kralja bila je jasna poruka Crkve da sve vlasti i sva kraljevstva ovoga svijeta, ma kako se ona nazivala, prolaze i nestaju, ali da postoji Kraljevstvo istine, ljubavi, mira i pravde. Kraljevstvo koje je među nama, koje nema granice, vojsku i državni proračun, ali ima srca, ima ljubav. I ima Kralja koji je sve svoje pobjede pobijedio - ljubavlju.


TI, KRISTE, KRALJ SI VJEKOVA

Ti, Kriste, kralj si vjekova,
ti vladar sviju naroda,
ti sudac si jedincati
svih umova i srdaca.

Kriste, Kralju, mir i jedinstvo
podaj Crkvi svojoj kršćanskoj.

Glavari svih te naroda
pred svijetom javno častili,
a mi ti evo kličemo:
ti višnji Kralj si sviju nas!
Kriste Kralju...

O Kriste, mira vladaru,
pokori srca buntovna,
u jedno stado skupi sve
od tebe što odlutaše.
Kriste Kralju...

Ti zato ruke šireći,
sa križa visiš krvavog
i probijeno sulicom
u plamu srce otkrivaš.
Kriste Kralju...

Ta zato kruha, vina lik
na žrtveniku krije te,
i probodenih grudi ti
spas djeci tvojoj izvire.
Kriste Kralju...

Sva slava tebi, Isuse,
što vlašću svijetom upravljaš,
i ocu s Duhom preblagim
u vječne vijeke vjekova.
Kriste Kralju...

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje