Kalendar Došašća

 

Objavljeno 28.11.2010.

 

 

Došašće počinje nedjeljom koja je datumski najbliža blagdanu svetoga Andrije apostola (30. studenoga). Uvijek imamo četiri nedjelje došašća. U liturgiji Crkve posebno su bogati posljednji dani pred Božić. To je poznata tzv. predbožićna osmina od 17. do 24. prosinca.

Kroz biblijska čitanja u svetim misama otkrivamo lijep izbor najpoznatijih proročanstava Staroga zavjeta o Mesiji, Spasitelju, a u novozavjetnim čitanjima kroz tih sedam dana uspijevamo čuti evanđeoske ulomke koji nam iz pera Mateja i Luke otkrivaju događaje koji su prethodili Isusovu rođenju. U Časoslovu Crkve (svakodnevne molitve) tih su dana poznati pretpjevi koji počinju usklikom "O", i zato su to poznate tzv. "O-antifone". Nalazimo pritom niz Isusovih starozavjetnih naslova: Mudrost, Adonaj (Svevišnji), Jišajev korijen (Jišaj je Davidov otac), Ključ Davidov, Istok, Kralj sviju naroda, Emanuel (Bog s nama).

Kalendar nas upozorava na neke blagdane. To su svetice došašća koje su stekle dvostruku krunu slave, djevičanstvo i mučeništvo: sv. Barbara (4. prosinca) i sv. Lucija (13. prosinca). Na dan sv. Lucije običava se u kućama posijati pšenica da bi proklijala i zazelenila se o blagdanu Božića. Nadalje, vrijeme došašća je u neku ruku i vrijeme Bogorodice Marije. Vrhunac je u njezinu prosinačkom blagdanu Bezgrešnog začeća (8. prosinca).

Došašće je Božji dolazak k nama i naš dolazak k Bogu! Svete mise Zornice biti će svaki dan u 5:55 h osim subotom i nedjeljom. Velika Božićna sv. Ispovijed biti će 19. prosinca s početkom u 14:30 h te 20. prosinca u 5:30 i 8:00 h. Prije svake svete mise imate priliku i za Ispovijed.

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje