Svi Sveti

 

Objavljeno 01.11.2007.

 

 

Na blagdan Svih svetih prisjećamo se naših najmilijih koji više nisu među nama. Groblja i posljednja počivališta postaju mjesta naše zahvale i prisjećanja.

Svi sveti su svetkovina koja je, bez obzira na vjersku pripadnost, prihvaćena kao zajednička civilizacijska vrijednost. Stoga je to i državni praznik u svim zemljama zapadne kulture. Dan kada se, uz svijeće podno križeva i kapelica, prisjećamo onih koji više nisu s nama, s nadom da su svi oni u svjetlu vjere pronašli svoj mir.
Svi sveti su u kršćanskom kalendaru posvećeni svima svetima, ali ne samo onima koje znamo, koje je Crkva proglasila svetima i uzdigla na čast oltara, nego i onom anonimnom mnoštvu pokojnika koji su se spasili i čija su imena kako se vjeruje upisana u Božjoj knjizi života.

Najvažnija poruka današnjeg blagdana jest osobna obnova. Možemo se zapitati kako je biti svetim i zadovoljnim ako je čovjek siromašan, jer, kako je jednom rekao naš kardinal Josip Bozanić, uzroci naše gorčine su u nezasitnosti, grubosti, pronevjeri i mržnji.

Svi Sveti u Hrvatskoj se odnose na 335 svetaca. Njima je posvećeno gotovo 7 tisuća svetih mjesta u zemlji. Najomiljenija je Bogorodica Marija, a od svetaca je najzastupljeniji Ivan Krstitelj.

 



 

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje