Glas Koncila o pokojnom župniku Vinku

 

Objavljeno 23.11.2012.

 

 

Slika: križni put na Kunagoru 15. 4. 2011.


 


Rubrika: "Naši pokojnici"


Vinko Gregur, svećenik


Nakon kratke i teške bolesti u nedjelju 4. Studenog u Općoj bolnici Zabok u 61. Godini života i 34. Godini svećeništva preminuo je ugledni svećenik Zagrebačke nadbiskupije pregradski župnik mons. Vinko Gregur.


Rođen je 24. kolovoza 1952. u Koprivnici, u katoličkoj obitelji u kojoj je rođeno pet sinova i četiri kćeri. Osmogodišnju školu završio je u Koprivnici, a kao pitomac Dječačkog sjemeništa maturirao je na Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji na Salati u Zagrebu. Teologiju je kao bogoslov Zagrebačke nadbiskupije studirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a za svećenika zaredio ga je 25. lipnja 1978. nadbiskup Franjo Kuharić. Svećeničko služenje započeo je kao kapelan u župi sv. Petra u Zagrebu od 15. studenoga 1978. do 22. srpnja 1983. godine. Nakon tragične smrti u prometnoj nesreći mladoga svećenika Zlatka Pečeta imenovan je upraviteljem nove župe sv. Ane u Bjelovaru gdje je ostao do 22. kolovoza 2005. godine. S puno pouzdanja u Boga, puno molitve, usprkos svim zapreka¬ma koje je postavljao komunistički režim, svojim upornim, tihim i mudrim zauzimanjem izgradio je župnu crkvu i župni centar te su njegovom brigom i pod njegovim vodstvom obnovljene i preuređene kapelice na području župe: sv. Ivana Krstitelja u Hrgovljanila, sv. Petra i Pavla u Klokočevcu, Žalosne Gospe u Gudovcu, sv. Mihaela, Gabrijela i Rafaela na Barutani. Kao potpuno Bogu predani svećenik okupio je mladu župnu zajednicu pretvorivši je u uzornu župu u kojoj su procvali zborovi i župna vijeća. U to vrijeme (1998 2003) bio je član Prezbiterskoga vijeća Zagrebačke nadbiskupije, kao i član Zbora savjetnika, a od rujna 2004 godine obnašao je službu dekana Bjelovarskog dekanata. U kolovozu 2005. preuzeo je službu župnika župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pregradi te je kao iskusni svećenik, u potpunom predanju Bogu i ljudima kojima je bio poslan, zaorao duboku brazdu u drevnoj i ponosnoj župi. Djelovao je u tijesnoj suradnji sa sestrama dominikankama i drugim župnim suradnici ma na svim razinama župnoga života, utvrđivao živu zajednicu vjernika u vjernosti Bogu, na putu crkvenoga jedinstva i služenja potrebnima zajedničkome dobru. I njegovim zalaganjem središte grada Pregrade, kojim dominira »zagorska katedrala«, dobilo je novi izgled uređenjem Trga Gospe Kunagorske, parkirališta, obnovljenim župnim dvorom i uređenim zelenim površinama crkvenoga zemljišta. Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 22. travnja 2010. kapelanom Njegove Svetosti s naslovom monsinjor. Bio je čovjek velikoga srca, duboke vjere, zdravoga čovjekoljublja i rodoljublja, duboke osobne molitve, potpune predanosti služenju Bogu i ljudima. Gospodin ga je obdario mudrošću, darom skromnosti, jednostavnosti, otvorenosti te se rado šalio i još radije pjevao. Križeve je spremno prihvaćao i strpljivo ih nosio sve do prerane smrti. Grad Bjelovar odlikovao ga je pečatom Grada Bjelovara, a grad Pregrada svojim počasnim građaninom.


U ponedjeljak 5. studenoga predvečer dovezeni su njegovi posmrtni ostaci u župnu crkvu u Pregradi te je bilo cjelonoćno bdijenje, a u počasnoj straži izmjenjivali su se vatrogasci i lovci. U utorak 6. studenoga misu zadušnicu u zajedništvu s više od 70 svećenika predvodio je zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić, koji je prenio sućut kardinala Josipa Bozanića i održao prigodnu homiliju, a na kraju mise oproštajne riječi izrekli su dekan Tuheljsko-pregradskog dekanata Milan Juranić, pregradska gradonačelnica Vilmica Kapac, članica župnoga pastoralnog vijeća Fanika Kancir, uime nositelja duhovnih zvanja iz pregradske župe mr. Ivan Gretić, župnik u Brdovcu, te bivši pregradski župnik mons. Branko Ivanjko. Mnoštvo vjernika sa suzama i pjesmom ispratilo je posmrtne ostatke iz župne crkve, a više od 300 vjernika uputilo se u Koprivnicu.


Na gradskom groblju u Koprivnici domaćim vjernicima i onima iz Pregrade pridružili su se i vjernici bjelovarske župe sv. Ane, pedesetak svećenika i više časnih sestara, a obred ukopa predvodio je biskup Pozaić. Koprivnički dekan mons. Leonard Markač pročitao je sućut biskupa Josipa Mrzljaka, a Krunoslav Detić, župnik župe sv. Ane, sućut biskupa Vjekoslava Huzjaka. Uime svećenika, redovnica i vjernika Koprivnice oprostio se mons. Zvonko Sekelj, župnik župe sv. Blaža u Zagre¬bu, uime kolega Josip Vnučec, župnik u Svetoj Mariji pod Okićem, a uime župljana župe sv. Ane iz Bjelovara Sanja Radoš.


Nakon sprovoda u župnoj je crkvi sv. Nikole biskupa zadušnicu s brojnim svećenicima predvodio kancelar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić.Ivan Miklenić

Preuzeto iz Glasa Koncila br. 46 (2012)

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje