Animatorsko ljeto - Mali Lošinj

 

Objavljeno 06.08.2013.

 

 

Piše: Nikola Gorupić


„Nek se moja molitva uzdigne k Tebi“


Molitva - susret, razgovor, zahvala Bogu - bila je tema animatorskog ljeta na Malom Lošinju. Nas troje mladih iz Pregrade s kapelanom Tomislavom bili smo poslani kako bi kao animatori za mlade i sami stekli mnoga nova iskustva, upoznali nove ljude, a što je najvažnije, više upoznali Boga te učvrstili naš odnos s Njime. U tekstu donosim svoj osobni osvrt na te milosne dane. „Kada sam putovao još nikoga nisam poznavao osim dvoje prijatelja iz moje župe i dvojice bogoslova, gotovo svi su šutjeli i razmišljali kako će biti na Malom Lošinju, hoće li biti dobro društvo.


Kada smo stigli dočekao nas je povjerenik iz pastorala mladih vlč. Ivica Budinšćak s prošlom grupom koja nas je pozdravila njihovom pjesmom. Slijedio je ručak,pregled smještaja te kratko predstavljanje i upoznavanje s pravilima i rasporedom događanja. Dobili smo zadatak da kroz taj dan bolje upoznamo osobu koju izvučemo te ju navečer predstavimo pred svima. Nakon toga smo išli na plažu i kupanje gdje su razgovori već bolje tekli. Onaj strah i sramežljivost pred „novim facama“ je nestao.


Tako je došla večer i slijedilo je predstavljanje osoba, pokušali smo zapamtiti sva imena, ali nije bilo lagano pošto nas je bilo trideset i troje. Nakon toga izvlačili smo osobu kojoj ćemo mi biti anđeo, moliti za nju i u „inbox“ joj pisati poruke. Sljedeći dan kao i svaki drugi započeli smo molitvom. Bili smo podjeljeni u 3 grupe s animatorom i u tim grupama imali smo svakodnevne kateheze i radionice. Navečer su bile društvene igre, bili smo podjeljeni u dvije ekipe. Cilj je bio ispuniti što više zadataka od mogućih 20 u 70 minuta. Zadaci su bili vrlo zanimljivi kao na primjer: dečki šminkaju cure, cure lakiraju dečkima nokte na nogama, ostati ozbiljni 2 minute dok vas otkačeni svećenici nasmijavaju, obrijati balon itd. Ekipa koja je izgubila sljedeći dan je obavljala sve poslove te je pobjedničkoj ekipi plaćala sladoled.


U srijedu nas je Ivica učio flamanski ples, vrlo zanimljiv i atraktivan. To je ples koji će svi polaznici animatorskog ljeta otplesati ispred Zagrebačke katedrale. Četvrtak je bio dan šutnje, dan za susret između samih nas i Boga, dan za meditaciju i molitvu. Bili smo na kušnji, trebali smo izdržati 7 sati u tišini, bez razgovora. Svi smo se bojali kako ćemo to izdržati, no nije bilo teško. Ta tišina nam je svima pomogla da na nekoliko sati zaboravimo na sve obaveze i sve probleme,prilika da vrijeme provedemo s Bogom. Pomogla nam je da dublje zavirimo u sebe te shvatimo što zapravo želimo. Kako god da se šutnja činila teškom bila nam je jedno prekrasno iskustvo.


Tijekom dana stigao je i kardinal na odmor pa nam je i to bilo jedno veliko iznenađenje. Svaka je grupa dobila i temu na koju treba napisati razmatranje. Na taj način pripremili smo klanjanje Presvetom. Došla je tako i subota, bio je to dan kada je svaka grupa morala prikazati jedno evanđelje u današnjem vremenu. Uložili smo mnogo truda kako bi napisali scenarij,pripremili se i na kraju to odglumili. Bilo je malo naporno, ali na kraju smo se svi dobro nasmijali i usput nešto naučili. Nakon tih predstavljanja imali smo sv. Misu koju je vodio naš kardinal Josip Bozanić. Nakon mise sljedilo je upoznavanje s njim. To nam je svima ostalo u sjećanju jer tako bliski susret s kardinalom se vrlo rijetko događa. U nedjelju smo išli na izlet na otok Susak.


Tamo smo imali misu u prekrasnoj crkvi sv. Nikole,a nakon mise spustili smo se do mora na kupanje. Stotinjak metara mora, dubine svega 50 cm pretvorilo se u igralište. Prekrasna uvala za igranje picigina, hrvanje i naguravanje u vodi te mnoge druge morske radosti. Navečer je slijedilo otkrivanje anđela,to je bio trenutak koji smo svi željno isčekivali. Nakon otkrivanja Ante je uzeo klavijature i počeo svirati, sve se pretvorilo u pravu „feštu“, pjesma i ples do ponoći. Nakon toliko divnih iskustava i nakon što smo se svi toliko zbližili došao je dan kada smo se morali rastati. Svima nam je bilo vrlo teško jer smo kroz taj tjedan postali vrlo dobri prijatelji. Dočekali smo novu grupu te smo ih pozdravili našom pjesmom. Taj tjedan nam je svima ostao u lijepom sjećanju s dobrim iskustvima, iako smo se morali rastati, u Bogu smo ostali jedno spremni za radosno svjedočenje Evanđelja našim prijateljima i svima koje susrećemo.“


Fotografije s događanja pogledajte ovdje

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje