Proslavljeno 50 godina svećeništva preč. Josipa Belavića

 

Objavljeno 18.07.2014.

 

 

U nedjelju 13. srpnja 2014. prečasni Josip Belavić proslavio je 50 godina svećeništva. Njegova „zlatna“ misa proslavljena je u crkvi Uznesenja BDM u Pregradi tzv. Zagorskoj katedrali. Tom prigodom nadahnutu propovijed imao je preč. Ivan Sirovec koji se dotakao svih bitnih crtica iz dugogodišnjeg svećeničkog života preč. Belavića.


JOSIP BELAVIĆ - rođen je 16. veljače 1938. u Svibovcu od roditelja Antuna i Terezije rođ. Pokos. U obitelji je bilo četvero sinova. Osnovnu školu završio je u Svibovcu i Varaždinskim Toplicama. 1957. maturirao je u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Svoj daljnji put nastavlja 1960. ulaskom u Bogoslovno sjemenište i katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu. Svećeničko ređenje je primio 29. lipnja 1964. u zagrebačkoj katedrali od nadbiskupa Franje Šepera. U ona vremena nije bio imenovan kapelanom u nekoj župi Zagrebačke nadbiskupije, već je odmah nakon ređenja poslan kao upravitelj župe u župu Mačkovec na Savi kod Nove Gradiške. Na tu župu dolazi kada je u nevremenu srušen toranj crkve te ga uz dobru volju i svesrdno pomaganje župljana obnavlja.


U njegovo vrijeme nije bilo ceste ni struje u župi Mačkovec. Živio je skromnim životom. Dekretom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića 8. listopada 1969. godine preuzima službu župnika u Vinagori. U župi Vinagora radi duhovno i materijalno te je u njegovo vrijeme obnovljena župna crkva, župna kuća i kapela u Sopotu. Zbog bolesti prihvaćena je zamolba prečasnog Josipa te je po dekretu nadbiskupa Josipa Bozanića 2005. umirovljen, nakon 46. godina svećeničke službe. Sada kao umirovljenik stanuje u Pregradi. Dobrom voljom i koliko mu dopuštaju njegove snage pomaže u župi Pregrada i u nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke.


> Fotografije s događanja

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje