Proslavljen blagdan Velike Gospe

 

Objavljeno 19.08.2015.

 

 

U subotu 15. kolovoza proslavili smo naš župni blagdan Veliku Gospu. Svete mise bile su u 8, 11 i 18 sati, a misu u 11 sati liturgijskim pjevanjem predvodio je zbor mladih Kyrie koji je za ovu prigodu naučio misu na latinskom.


Svetkovini Velike Gospe prethodila je trodnevna priprava. U srijedu 12. kolovoza slavila se krunica koju su predvodili mladi župe Pregrada. U četvrtak, dana 13. kolovoza održano je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje su čitali članovi zbora Kyrie, a klanjanje je predvodio mladomisnik iz Lobora, Matija Knok. Nakon mise održan je koncert zborova na kojem su sudjelovali dječji zbor naše župe, zbor Kyrie, te mješoviti zbor. U petak 14. kolovoza održana je večernja misa koju je predvodio župnik Ivan Mikec. Nakon mise krenula je procesija s Marijinim kipom na čelu. Sudjelovali su vatrogasci DVD-a Pregrada i lovci, a procesiju je popratila limena glazba grada Pregrade, te su naši mladi promovirali zagorsku kulturu noseći tradicionalne narodne nošnje.


Svetkovina Uznesenja BDM uzeta je kao zaštitnica naše župne zajednice. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo po završetku njezina zemaljskoga života proglasio je člankom vjere 1. studenoga 1950. papa Pio XII. Iako je ta dogma proglašena tek u novije vrijeme, njoj prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i sama Crkva.


 


> Fotografije s trodnevne priprave


> Fotografije sa svetkovine Velike Gospe


> Pjevana misa na latinskom (zbor mladih Kyrie)

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje