Mlada misa don Davida Leskovara

 

Objavljeno 20.07.2016.

 

 

Na prvi dan trodnevnice, u četvrtak, svetu misu predvodio je velečasni Tomislav Kralj, župnik u Bistri. Velečasnog Tomislava se zasigurno sjećamo zbog toga što ga je njegova svećenička služba vezala za Pregradu tako što je nekoliko mjeseci vršio službu župnog vikara u Pregradi.


Uvijek nam je drago kada navrati u našu župu te mu želimo puno uspijeha i Božjeg blagoslova u nastavku njegova pastoralnog djelovanja. Velečasni Tomislav u svojoj propovijedi naglasio je kako Bog želi da odgovorimo na Božji poziv i to svakog dana. Svi smo pozvani, braći, sestrama služiti, a to služenje mora biti potpuno i do kraja. Važno je da slušamo Božju riječ, da ne propadne ni jedan redak evanđelja.


Isus u današnjem evanđelju govori da dođemo k Njemu, svi koji su opterećeni i izmoreni. Možda su neki fizički izmoreni od različitih poslova, a neki možda od bolesti. Isus nas ne ostavlja izmorenima. Nije dovoljno doći samo na misu, već treba napraviti korak, treba se dati na raspolaganje, postati Božje oruđe i staviti se u Božje ruke. To je učinio i naš David.


Danas je najgora stvar da se ne želimo poučiti, djeca već u školi ne žele učiti. Da bi se duhovno odmorili, trebamo biti u miru. Samo ako budemo slični Isusu, naći ćemo spokoj u duši. U evanđelju Isus govori o jarmu. Naša vjera ne može biti bez križa, bez patnje što moramo podnijeti da bismo postali slični Isusu. Tako u početku svećeništva sve je lijepo, mlada misa, fešte, ali nakon toga idu križevi. Po križu se spašavamo.


Trebamo biti ponosni jer je Bog pogledao ovu župu jer je Bog za nas izabrao svećenika koji će za nas moliti kad možda mi nećemo biti spremni. Nikad se nemojte umoriti sklopiti ruke i klečati pred onim koji nas čeka raširenih ruku. Misno slavlje uveličao je dječji zbor Zvončići. Drugi dan trodnevnice svetu Euharistiju vodio je velečasni Kristijan Stojko. Porijeklom iz Međimurja, velečasni Kristijan sa našim Davidom znade se još od gimnazijskih dana. Skupa su pohađali nadbiskupsku klasičnu gimnaziju te su nastavili sa svojim priijateljstvom i nakon škole, iako je velečasni Kristijan odabrao dijecezanski red, a David salezijanski.


U propovijedi velečasni Kristijan rekao je kako nas današnja Božja riječ ohrabruje. Nekad nas ta riječ opominje za životnu situaciju koju živimo. Čuli smo kako Isusovi učenici išli s Isusom, divili mu se. Bili su gladni, postavlja se pitanje, kakav je to učitelj da se nije pobrinuo da ne budu gladni. Ovo evanđelje ima svoju ljepotu. Činjenica je da farizeji stavljaju pred Isusove oči da njegovi učenici čine ono što nije u skladu s židovskim zakonom – trgati klasje u subotu. Oni su znali da je to protiv židovskog zakona, ali onu sigurnost koju su osjećali jer su bili s Isusom ne može se mjeriti. Vidimo koju sigurnost su oni imali jer su bili s Isusom.


Velečasni Stojko naglasio je kako su i njega i Davida različiti nestašluci doveli do Isusa, kako sada i on i David imaju novu obitelj i to široku lepezu generacija. Kad smo s Isusom činimo dobro, ako nismo s Njim, onda ne činimo dobro. Danas slavimo sv. Bonaventuru koji je bio vrstan teolog, crkveni naučitelj, svetac. On kaže, ne znanost, već milost, ono što ti Isus progovara. Božje milosrđe je puno veće nego znanost.


Svoju propovijed završio je molitvom sv. Franje Asiškog:

Gospodine, učini me oruđem svoga mira:
Gdje je mržnja, da donosim ljubav!
Gdje je uvreda, da donosim praštanje!
Gdje je nesloga, da donosim jedinstvo!
Gdje je zabluda, da donosim istinu!
Gdje je sumnja, da donosim vjeru!
Gdje je očaj, da donosim nadu!
Gdje je tama, da donosim svjetlo!
Gdje je žalost, da donosim radost!

Gospodine, učini da ne tražim:
da me tješe, nego da ja tješim druge;
da ne zahtijevam da me razumiju, nego da se trudim razumjeti druge;
da ne tražim samo da me ljube, nego da i ja ljubim druge! Jer tko se daruje, prima: tko prašta, bit će mu oprošteno i tko umire sebi, rađa se za vječni život! Amen.


Liturgijsko pjevanje predvodio je mješoviti zbor Salve Regina. Kao završnica trodnevne priprave, slavljena je sveta misa, koju je predvodio salezijanski mladomisnik velečasni, don Ivan Alojzije Terze. David i Alojzije skupa su se, kroz formaciju, pripremali da postanu članovima salezijanskog reda. Zajedno su položili zavjete te su 14. svibnja ove godine zaređeni od ruku mons. Valentina Pozaića, pomoćnog biskupa zagrebačkog.


Nakon svete mise uslijedilo je mladomisničko bdijenje, na kojem je vlč. Ivan Alojzije izložio Presveto. Pjevanje na bdijenju, kao i na svetoj misi, predvodio je zbora mladih Kyrie. U nedjelju 17. srpnja 2016. godine velečasni David slavio je svoju Mladu misu. Mladomisničko slavlje započelo je roditeljskim blagoslovom u obiteljskom domu u ulici baruna Ottenfelsa u Pregradi.


Poslije blagoslova, zajedno s obitelji, župljanima i svečenicima krenuli smo u procesiji prema župnoj crkvi. U procesiji sudjelovali su članovi vartrogasnog društva Pregrade te limena glazba grada Pregrade i Vinagore. Na početku misnog slavlja pročitana je pjesma Izidora Poljaka - Zvanje moje, koju su intrepretirale Paula Krušlin i Tena Špiljak.


Uslijedili su pozdravni govori predstavnice mladih Marije Kajbe, članice župnih vijeća gospođe Franciske Kancir. U ime grada Pregrade pozdravni govor mladomisniku je uputio gradonačelnik gospodin Marko Vešligaj. U ime svečenika i župljana mladomisnika je pozdravio Ivan Mikec župnik.


Propovijed na mladoj misi održao je don Tihomir Šutalo, u kojoj se obratio mladomisniku te ga pozvao na dosljedno nasljedovanje Krista po uzoru njihovog dugovnog oca don Bosca. Na kraju mise uputio je svoju riječ i provincijal selezijanaca don Peo Orikić. U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, koju su do poslijednjeg mjesta ispunili župljani i prijatelji našeg mladomisnika, nakon dvosatne liturgije, svoju zahvalu dragom Bogu, roditeljima, odgojiteljima, prijateljima i župljanima izrekao je mladomisnik David.


Poslije svete mise, u velikom broju pristupali su vjernici da prime mladomisnički blagoslov. Mladomisničko slavlje nastavilo se kod obiteljskog stola u restoranu AS Pregrada.


Fotografije možete pogledati u našoj facebook galeriji

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje