Proštenje u Maloj Erpenji 2016.

 

Objavljeno 10.08.2016.

 

 

Nedjelja, 7. kolovoza 2016. bila je obilježena tradicionalnim proštenjem u kapelici Majke Božje Bistričke koja se nalazi u Maloj Erpenji.To proštenje je svojevrsni nastavak, odnosno završetak župnog proštenja u veliko nacionalno marijansko svetište, Mariju Bistricu, te se slavi prvu nedjelju nakon istog.
Na proštenju se okupio veliki broj vjernika, posebice iz Pregrade i Krapinskih Toplica, u čiju općinu spada taj dio naše župe, kao i brojne udruga kuburaša te limena glazba iz Selna.


Misno slavlje predvodio je župnik Ivan Mikec, a liturgijsko pjevanje bilo je uveličano od strane zbora mladih „Erpenjske iskrice“ iz Male Erpenje. Limena glazba je također izvela par skladbi te tako slavlje „podigla“ na svečaniju razinu.
U propovijedi, župnik Ivan je naglasio koliko je truda i rada te dozvola bilo potrebno da bi se napravilo to svetište. Spomenuo je i nedavno preminulog župnika monsinjora Branka, koji se osobito zalagao za kapelicu te samog Matu Leskovara, koji je nakon svoje smrti ostavio kuću župi, u kojoj se sada nalazi kapelica.
Nakon svete mise, uslijedio je zavjetni ophod oko kipa Majke Božje Bistričke, na što se nastavilo narodno veselje.


Zahvaljujemo našim pjevačima iz Male Erpenje i limenoj glazbi iz Selna, djevojkama i gospođama koje su uredile interijer i okoliš kapelice te svima vama, dragi župljani i hodočasnici, koji ste došli i prisustvovali slavlju svete Euharistije.


 


Nešto iz povijesti kapelice: Povijest stare kapelice u Maloj Erpenji datira u vrijeme prvog svjetskog rata. Naime, jedni roditelji iz Male Erpenje zavjetovali su se Majci Božjoj Bistričkoj da se njihovi sinovi, koji su bili mobilizirani u rat, vrate živi svom domu. Tako se i dogodilo te je ta ista obitelj, kao zavjetni dar, dala izraditi kip Majke Božje Bistričke, koji se sada nalazi u novoj kapelici, a nekada se nalazio u staroj (stara kapelica vrlo je malih dimenzija te ju je moguće vidjeti s glavne ceste, udaljena je otprilike 150m od nove). Nova kapelica podignuta je zbog velikog zalaganja tadašnjeg župnika, pokojnog monsinjora Branka Ivanjka i dobre volje župljana, a tu se posebno istaknuo pokojni Mato Leskovar, koji je nakon smrti kuću ostavio župi, koja će kasnije postati kapelicom. Kapelica je dovršena 70-ih godina prošlog stoljeća, a posvetio ju je tadašnji kostelski župnik Josip Rukelj. Služila je i kao dvorana za vjeronauk te župne susrete.


 


Fotografije možete pogledati u našoj facebook galeriji.

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje