Hodočastili smo u Ludbreg

 

Objavljeno 30.08.2016.

 

 

U subotu, 27. kolovoza hodočastili smo u ludbreško svetište Pradragocjene Krvi Kristove. U tom svetištu časti se relikvija Krvi Kristove, koja potječe iz 1411. godine.


Dva puna autobusa krenula su putem Ludbrega u sedam sati ujutro. Nakon otprilike dva sata vožnje uz prigodne molitve, stigli smo u Ludbreg. Uz nas, u subotu je hodočastila i župa Markuševec. Tamo su nas dočekali ludbreški župnik Josip Đurkan i njegovi kapelani, među kojima je i Kristijan Stojko, koji je nedavno slavio svetu misu u našoj župi prigodom trodnevne priprave za mladu misu don Davida Leskovara. Odmah kada su stigli, vjernici su se mogli zavjetovati Krvi Kristovoj tijekom zavjetnog ophoda oko glavnog oltara, a prije svete mise bila je prilika za svetu ispovijed. Nakon toga, uslijedila je sveta misa, koju je predvodio markuševečki župnik Josip Đubrek, uz koncelebraciju našeg župnika Ivana Mikeca i našeg suputnika Franca Strašeka, župnika župe Sveta Ema, koja se nalazi u blizini Podčetrtka u susjednoj nam Sloveniji. Propovijedao je ludbreški župnik Josip Đurkan. Pričest se dijelila pod obje prilike. Na završetku mise, velečasni Josip vjernicima je rekao nekoliko povijesnih crtica o svetištu i relikviji Predragocjene Krvi Kristove te smo izmolili molitve za potpuni oprost od vremenitih grijeha, budući da je u ludbreškom svetištu tokom čitave liturgijske godine Milosrđa moguće dobiti potpuni oprost od vremenitih kazni i grijeha. Vjernici su nakon mise i molitava imali priliku za šetnju,  razgledavanje ili pak vlastite molitve. U dva sata, opet smo se okupili u crkvi te smo izlaznom procesijom, popraćenom pjesmom, krenuli prema autobusima, koji su nas odvezli u Koprivnicu. U Koprivnici smo posjetili  grob monsinjora Vinka Gregura, nekadašnjeg pregradskog župnika. Pored groba izmolili smo molitve za pokoj njegove duše te otpjevali nekoliko pjesama. Oko pola četiri, krenuli smo, opet uz pjesmu i molitvu, natrag prema Pregradi.


Fotografije možete pogledati u našoj facebook galeriji.


Povijest svetišta i relikvije:
1411. godine, jedan svećenik slavio je svetu misu. Za najvažnijeg dijela, svećenik je posumnjao u istinitost tvrdnje kako on nakon pretvorbe u rukama drži pravo Tijelo Isusovo, a u kaležu pravu Krv Isusovu. Dospijevši do dijela svete mise gdje se Sveta Hostija lomi u tri dijela, svećenik je opazio da se u kaležu nalazi prava svježa krv. Silno zbunjen i prestrašen neočekivanim događajem, brzo je spremio kalež sa Svetom Krvlju iza oltara i završio misu. Papa Julije II. za vrijeme je svog pontifikata, dva puta slao svoje legate u Ludbreg kako bi detaljno istražili događaj. Ispitivali su se svjedoci, a istragu je vodio odbor uglednih svjetovnjaka i svećenika. Spomenuti legati preslušali su mnogo ljudi koji su tvrdili da su uslišani i ozdravili od mnogih bolesti, a zavjetovali su se toj relikviji. Relikviju je papa Leon X. u svečanoj procesiji nosio Rimom. Godine 1739. u Moslavini i Slavoniji harala je kuga. Stoga je na Hrvatskom saboru u Varaždinu, u prosincu iste godine, odlučeno  da se u Ludbregu izgradi zavjetno svetište, ako Svevišnji zaustavi kugu u Moslavini i Slavoniji. Zavjet je ispunjen tek 1. rujna 1996. godine, kada je služena svečana sveta misa koju je predvodio ondašnji kardinal Franjo Kuharić. Svake godine početkom rujna, u Ludbregu se održava svečanost “Deset dana Svete Nedjelje u čast Predragocijene Krvi Kristove”. Vrhunac slavlja je u nedjelju, kada tisuće hodočasnika sudjeluju u bogoslužju. U svetištu su nastavljena uljepšavanja. S lijeve strane kapele, postavljen je kip blaženom Alojziju Stepincu, a s desne strane spomenik Isusu Kristu. Hrvatski sabor darovao je mramorni oltar.


 

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje