Proštenje svetog Leonarda 2016.

 

Objavljeno 12.11.2016.

 

 

Proteklog vikenda, točnije 5. i 6. studenog 2016. proslavili smo nebeskog zaštitnika naše kapele sv. Leonarda. 


U subotu, 5. studenog proslavljena je tzv. uočnica (misa na dan uoči velikog blagdana ili proštenja). Sveta misa započela je u 11 sati, a predvodio ju je župnik Ivan Mikec. Na svetoj misi okupio se popriličan broj vjernika, koji su se nakon završnog blagoslova zavjeotovali svetom Leonardu u tradicionalnom ophodu oko glavnog oltara.


Na dan proštenja, u nedjelju, 6. studenog mnogobrojni vjernici iz naše, ali i okolnih župa odlučili su hodočastiti te se utjecati svetom Leonardu. Svete mise bile su u 9 i 11 sati, a predvoditelj oba slavlja bio je naš župnik Ivan Mikec. Između svetih misa bio je program koji su organizirali Limena glazba grada Pregrade te Kuburaško društvo svetog Leonarda, a prije same mise u 11 sati č.s. Bernardica Jurić te vjeroučiteljica Marija Kajba predmolile su svetu krunicu. Župnik Ivan u svojoj propovijedi naglasio je odnos današnjeg društva prema poljoprivredi i zemljoradnicima te istaknuo da su zemlja i domaće životinje nekada bile prioritet i oslonac života gotovo svakog koji je živio na ovim prostorima. Uz to se veže duga tradicija hodočašćenja kapeli svetog Leonarda, kamo su se ljudi odlazili utjecati za svoje blago i prinose. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor „Kyrie“ pod vodstvom njihova voditelja Dominika Kancira. Nakon svete mise uslijedio je zavjetni ophod oko oltara svetog Leonarda, koji je bio popraćen pucnjevima iz kubura.


Zahvaljujemo se svim udrugama i hodočasnicima koji su se došli pomoliti i zajedno proslaviti proštenje svetog Leonarda.


Slike možete pogledati u našoj facebook galeriji.O zaštitniku naše kapele:
Sveti Leonard omiljeni je  srednjoeuropski svetac, pustinjak i opat Leonarda iz Noblaca ili Limogesa. Rođen je kao sin plemićke obitelji u Galiji, za vrijeme cara Anastazija koji je vladao u 5. i 6. stoljeću. Njegovi roditelji bili su prisni prijatelji franačkoga kralja Klodviga, koji je malom Leonardu bio krsni kum. I Klodviga i Leonarda na kršćanstvo je 496. obratio sveti Remigije, biskup Reimsa. Kralj je Leonardu ponudio časti, među njima i biskupsko dostojanstvo, ali njemu nije bilo do slave, moći i ugleda. Zatražio je od kralja tek povlasticu oslobađanja zarobljenika i obilno ju koristio. Želio je živjeti prema Evanđelju i povukao se u šumsku samoću nedaleko Limogesa (pokrajina Limousin), gdje je okupio veliki broj sljedbenika. Njegovi pustinjački dani bili su ispunjeni molitvom i pokorom. Živio je od šumskih trava, plodova i izvorske vode, a mnoge putnike namjernike obratio je na kršćanstvo.


 


 

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje