Proslavili smo blagdan Božića i svetog Stjepana

 

Objavljeno 26.12.2016.

 

 

Proslavili smo blagdan Božića. Taj jedinstveni povijesno-religijski događaj rođenja Boga-čovjeka kršćanski svijet slavi od davnina. Blagdan se svake, pa tako i ove godine slavio dvadeset i petog prosinca.
Kao "uvodni" dan u slavljenje otajstva Božića, kršćani slave Badnjak. Tako smo i mi u našoj župi na poseban način obilježili iščekivanje utjelovljenja Svevišnjeg u čovjeku. Mise "polnoćke" u župnoj slavile su se u 18h i u 24h, u kapeli sv. Ane koja se nalazi u Plemenščini u 20h i u kapeli Majke Božje Bistričke u Maloj Erpenji s početkom u 22h. Prije polnoćke u 18h, sedmi razredi osnovne škole, zajedno s vjeroučiteljicom Marijom Kajba, pripremili su prigodan igrokaz povodom Božića, a nakon igrokaza uslijedio je nastup dječjeg zbora "Zvončići". Na programu i misi okupio se velik broj vjernika, koji su zdušno sudjelovali u euharistijskom slavlju, a misu je predvodio župnik Ivan Mikec. Za liturgijsko pjevanje bio je zadužen dječji zbor "Zvončići". Prije tradicionalne polnoćke u 24h, župni zbor mladih "Kyrie" izveo je nekoliko pjesama Božićne tematike. Crkva je i u 24h bila ispunjena vjernicima, a župnik Ivan u propovijedi je naglasio što je zapravo pravi smisao Božića - mir i ljubav među ljudima - a ne samo puki konzumerizam, u što se  blagdan Božića danas pretvorio. Liturgiju je upotpunilo pjevanje župnog zbora "Salve Regina".
Na sam blagdan Božića, svete mise su bile prema stalnom nedjeljnom rasporedu. Euharistija se također slavila u kapelama sv. Ane i Majke Božje Bistričke. Na misi u 18 sati bio je Božićni blagoslov djece.
Sljedeći dan, na blagdan sv. Stjepana, u posjetu nam je došao "naš" salezijanac-mladomisnik don David Alojzije Leskovar, koji je predvodio misu u 11 sati, a u propovijedi se osvrnuo na blagdan Božića, ali i mučeništvo sv. Stjepana, koje je čista suprotnost miru i blagostanju Božića. Vjernici su također na svim polnoćkama te misama na blagda Božića i svetog Stjepana imali priliku preuzeti lampione s "betlehemskim svjetlom".


Zahvaljujemo se svim zborovima i njihovim voditeljima, vjeroučenicima sedmih razreda, časnim sestrama, prečasnom Josipu Belaviću, mladomisniku Davidu Leskovaru, ministrantima, kao i svima vama, dragi župljani, koji ste ovih dana pohodili našu crkvu i kapele te s radošću i molitvom dočekali Kristov dolazak. Neka je svima čestit i blagoslovljen Božić te sretna i uspješna Nova 2017. godina. 


Fotografije s događaja možete pogledati u našoj facebook galeriji.

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje