Korizma - "On je naše boli na se uzeo"

 

Objavljeno 03.02.2008.

 

 

Korizma doziva u pamet vjeru, molitvu, pokoru, obraćenje, ispovijed, odricanje, nastojanje oko dobra, a prije svega djela milosrdne ljubavi. Krist nam je uzor u svemu tome.

Korizma je priprema za Uskrs. Korizma ima isti smisao kao i križ koji nosimo svakog dana. Križ nije sam sebi svrhom nego je put do Uskrsa, put do raja. Križ zato nosimo da na njemu umremo sebi, tj. da umre naš "ja", da bi u nama uskrsnuo Krist. Divno je to doživio i izrekao sv. Pavao kad je rekao: "Ne živim više ja, nego u meni živi Krist."

PEPELNICA

Pepelnicom započinje korizma. Za vrijeme bogoslužja svećenik nam stavlja na čelo pepeo i kaže:

"Obratite se i vjerujte evanđelju"
ili :
"Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah obratiti".

Pepeo podsjeća čovjeka koji vjeruje u uskrsnuće da ne smije prionuti uz dobra ovoga svijeta, uz novac i vlast, kao da bi ta dobra mogla dati smisao ljudskome životu. Posipanje pepelom ujedno označuje poziv na obraćenje.

U bogoslužju ovog dana blagoslivlja se pepeo od grančica maslina ili drugog drveća što su prethodne godine bile blagoslovljene. Tim se pepelom vrši i pepeljanje.

Korizmeno vrijeme ove godine traje od 06. veljače i završava Velikom subotom 22. ožujka.
U sebi nosi pet korizmenih nedjelja:
1. čista
2. pačista
3. bezimena
4. sredoposna
5. gluha
zatim 16. ožujka je Cvjetna nedjelja kojom ulazimo u Veliki tjedan i na vrhunac kršćanske radosti Vazam ili Uskrs! (23. ožujka)

Korizmeno vrijeme je povezano s postom, intezivnim razmišljanjem o osobnom životu, molitvom, pokorom, odricanjem i djelima ljubavi.

Gdje se nalazimo... ili kako je Otac jednom davno zapitao: "Adame gdje si?" ili " Čovječe gdje si?"

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje