Proslavljena svetkovina Svih svetih

 

Objavljeno 03.11.2018.

 

 


Na prvi dan mjeseca studenog slavimo svetkovinu Svih svetih. Tada Rimokatolička Crkva slavi sve svece, s posebnim naglaskom na one koji još nisu kanonizirani. Spomen mučenika, zajednički različitim crkvama, počeo se slaviti od 4. stoljeća. Papa Grgur III. (8. St.) izabrao je 1. studenoga kao datum slavljenja svih svetih. Kako ne znamo poimence svih koji su umrli na glasu svetosti, Crkva je odredila ovaj dan kada se zajednički moli za sve svete i blažene, poznate i nepoznate. Riječ je o onom beskrajnom mnoštvu običnih ljudi, mnoštvu koje nam svjedoči da svetost ne znači nenormalnost, besprijekornost, nego znači puninu ljudskosti. Stoga su na svetost pozvani svi kršćani, svih razdoblja i svih životnih okolnosti. Kao što je lijepo rekao papa Benedikt XVI., da bi mogli biti sveti, nije potrebno činiti izvanredne pothvate i djela niti posjedovati posebne karizme, već jednostavno služiti Kristu, slušati ga i slijediti bez obeshrabrenja u teškim trenutcima. Samo s njegovom pomoći možemo postati svetima. Na svetkovinu Svih svetih, mise u našoj župnoj crkvi bile su u 8, 11 i 15 sati. Na kraju mise u 15 sati pročitana su imena pokojnika koji su nas napustili od protekle svetkovine Svih Svetih te jenjihovim obiteljima uručen blagoslovljeni lampion. Kada je misa završila, vjernici su se procesijom uputili do gradskog groblja, gdje je bio blagoslov svih vjernih mrtvih koji počivaju na našem groblju.  


Dušni dan svake godine slavimo 2. studenoga, kada se sjećamo svih svojih dragih pokojnika. Pohodi grobovima i grobljima u tom pogledu redoviti su znak pažnje i vjere. Tog dana vjernici mole za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima, prisustvuju svetoj misi, povezujući se tako svojim molitvama s njima i moleći Božje milosrđe da ih što prije očisti od svih slabosti te da ih uvede tamo gdje s oka svaka suza nestaje. Euharistijska slavlja na Dušni dan bila su u 8, 11 i 18 sati. Misa u 11 sati bila je u kapeli na gradskom groblju, a predvodio ju je velečasni Matija Knok koji je trenutno na postdiplomskom studiju povijesti u Rimu, a rodom je iz župe Lobor.


Valja napomenuti da još vrijedi prilika za oprost naših vjernih pokojnih od vremenitih grijeha. Crkva snagom vlasti vezivanja i odrješivanja što ju je dobila od Krista može po nadahnuću Duha Svetoga dati priliku za potpuni oprost od vremenitih kazni, kako naših tako i preminulih na putu čišćenja. Vjernici koji u prvih osam dana u studenome pobožno pohode groblje, te se pomole za vjerne pokojne, dobivaju potpuni oprost koji se namjenjuje za duše u čistilištu.


Uvjeti za dobivanje potpunog oprosta:
-potrebno je pohoditi groblje ili crkvu u kojoj treba izmoliti Oče naš i Vjerovanje,
-primiti svetu pričest (po potrebi se ispovjediti),
-moliti za pokojne,
-izmoliti molitvu na nakanu Svetog Oca.Fotografije s događanja možete pogledati u našoj facebook galeriji.


  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje