Proslavili smo župno proštenje - Veliku Gospu

 

Objavljeno 17.08.2019.

 

 

Velika Gospa ubraja se među zapovijedane blagdane u Katoličkoj crkvi. Slavi se 15. kolovoza, a u našoj župi ujedno se slavi i župno proštenje, jer je posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije.


Kao uvod u ovo veliko slavlje, organizirana je trodnevna priprava, koja je trajala od 12. do 14. kolovoza, a svakog dana trodnevnice svećenici su bili na raspolaganju za ispovijed. Prvog dana propovijedao je župnik Ivan Mikec, drugi dan vlč. Josip Gretić, župnik iz Brdovca koji je rodom iz naše župe, a treći dan propovjednik je bio vlč. Ivan Zovko, upravitelj župe Kostel i župni vikar u Pregradi. Na treći dan trodnevnice održala se i tradicionalna procesija s kipom Majke Božje, koja se kretala ulicama Pod Lenartom i J.K. Tuškana te na kraju završila kod župnog dvora, gdje je održana kratka završna molitva i okrjepa. Procesiju su svojim prisustvovanjem također uveličale udruga lovaca iz Pregrade, DVD Pregrada i sviranje Limene glazbe grada Pregrade.


Na Veliku Gospu, svete mise su bile u 8, 11 i 18 sati. Misno slavlje u 8 sati predvodio je župnik Ivan Mikec, uz pjevanje župnog zbora "Salve Regina". Euharistiju u 11 sati predslavio je velečasni Ivica Cujzek, vicerektor Nadbiskupijskog bogoslovnog sjemeništa na Kaptolu. U propovijedi je naglasio kako poniznost i susretljivost Marije ne treba biti samo "štovana", nego "življena" djelatnim primjerom služenja i prihvaćanja bližnjega. Pjevanje je predvodio zbor mladih "Kyrie", a valja spomenuti i da smo se na kraju svete mise oprostili od našeg župnog vikara Ivana Zovka, koji odlazi na služenje u drugu župu. Uvečer, u 18 sati, započela je sveta misa Zahvalnica koju je predvodio župnik, a na kojoj se također okupio popriličan broj vjernika i hodočasnika.


Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli u pripravi za ovo veliko župno slavlje. Hvala ženama i muškarcima koji su pomogli u čišćenju crkve, časnim sestrama, župnim zborovima „Zvončići“, „Salve Regina“ i „Kyrie“, mladima u narodnim nošnjama, udrugama lovaca i vatrogasaca iz Pregrade, limenoj glazbi grada Pregrade, svećenicima koji su predvodili trodnevnicu i bili na raspolaganju za svetu ispovijed, predvoditeljima trodnevnica - don Davidu Leskovaru, vlč. Ivanu Gretiću i vlč. Ivanu Zovku. Hvala i vlč. Ivici Cujzeku na predvođenju središnjeg misnog slavlja te svima vama, dragi vjernici, koji ste svojom nazočnošću, molitvom i pjesmom popratili i obogatili naša župna događanja povodom Velike Gospe.


Fotografije možete pogledati u našoj facebook galeriji.


 

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje