Na Četvrtu korizmenu nedjelju (22. ožujka 2020.) u našoj župi gostuje ansambl “Angeluš”. Članovi ansambla pjevat će na večernjoj misi, a poslije mise uslijedio bi koncert.

" />

Vokalni ansambl "Angeluš" gostuje u našoj župnoj crkvi

 

Objavljeno 07.03.2020.

 

 


Na Četvrtu korizmenu nedjelju (22. ožujka 2020.) u našoj župi gostuje ansambl “Angeluš”. Članovi ansambla pjevat će na večernjoj misi, a poslije mise uslijedio bi koncert.


Vokalni ansambl „ANGELUŠ“ osnovala je 2009. godine grupa pjevača ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske „LADO“. Želja im je bila da kroz Angeluš prošire svoj uobičajeni repertoar te upravo pjesmom, uz nezaobilaznu njegu pučkih napjeva cijele Hrvatske, daruju Zagrebu, gradu u kojem žive i rade, dio svog slobodnog vremena oživljavajući pritom neke od najljepših pjesama o Zagrebu. Što zbog poslovnih, što zbog privatnih obveza članova, sastav Angeluša se kroz godine mijenjao, pa danas „Ladovci“ čine tek četvrtinu stalnog postava ansambla, dok su ostali aktivni članovi pjevačko iskustvo skupljali (i još uvijek skupljaju) u drugim renomiranim ansamblima (zbor HRT-a, Akademski zbor SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“, klape). Obrade pjesama o Zagrebu koje izvode Angeluši napravili su, većinom upravo za Angeluše, vrsni poznavatelji a capella pjevanja, Pero Gotovac, Tomislav Uhlik, Joško Ćaleta, Marko Rogošić i drugi. Svi su oni, zajedno s ljudima koji su bili u ulozi umjetničkih voditelja ansambla (Jurica Bošković, Vjekoslav Hudeček, Davor Capković) pridonijeli da Angeluši danas imaju prepoznatljiv zvuk. Iako okosnicu repertoara ansambla čine obrade kako starijih tako i novijih šlagera posvećenih Zagrebu, VA „Angeluš“ pažnju posvećuje i kajkavskom repertoaru u svježim aranžmanima te popularnoj glazbi drugih krajeva Hrvatske, većinom naslonjenoj na folklor.  Dobri poznavatelji klapske pisme napravit će veliku razliku između klapa i vokalnog ansambla Angeluš, dok će ostalu publiku Angeluši svojim sastavom (trenutačno 7 aktivnih pjevača) i a capella pjevanjem podsjetiti upravo na dalmatinsku klapu. Sudjelovanje Angelušana raznim klapskim susretima će im u tome dodatno pomoći. Kroz prvo desetljeće svojega postojanja, Angeluši su nastupili na festivalima u Pitomači (Pjesme Podravine i Podravlja), Krapini (Festival kajkavskih popevki), Karlovcu (Kupafest - Pokuplje u pjesmi), Velikoj Gorici (VGF), ali i na festivalu „Klape gospi Sinjskoj“ gdje su 2018. godine u jakoj konkurenciji osvojili treću nagradu stručnog žirija za izvedbu pjesme pod nazivom „Marijina bašća“. Za tu je pjesmu, kao i 2013. za pjesmu „Zdrava o Divice, mnogo milostiva“, također u izvedbi Angeluša, dr.sc. Joško Ćaleta dobio nagradu za najbolju obradu. Tematskim koncertima duhovnih skladbi (pučkih korizmenih i božićnih te marijanskih napjeva), Angeluš se predstavio publici u sklopu različitih manifestacija (Pasionska baština, Dani kršćanske kulture), a u više je navrata promovirao hrvatsku glazbenu baštinu i u inozemstvu.


 


 


  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje