Sretan Vam Dan grada Pregrade

 

Objavljeno 20.04.2020.

 

 

Svako mjesto, općina ili grad imaju dan u kojem proslavljaju sve ono što to mjesto čini za svoje stanovnike. Ljudi čine mjesto. Stanovnici grada svojim radom, zalaganjem i odgovornošću oplemenjuju svoj životni prostor, pa je time grad prepušten odgovornosti sviju nas. Svatko mora biti odgovoran za mjesto u kojem živi, jer samo zajedničkim zalaganjem možemo učiniti svoj grad ljepšim i ugodnijim za život. 


Kao vjernici, koji činimo većinu stanovništva našeg grada, pozvani smo da svojim djelovanjem i molitvom doprinosimo u razvitku i boljitku grada - na svom radnom mjestu u tvornici, u radu na njivi, u školi ili na učilištima kao učitelj ili predavač, u bolnici, kao novinar, u politici… Koje god zvanje vrši i gdje god djeluje, čovjek mora biti dosljedan svojoj savjesti koja je produhovljena istinom vjere. Nikada se ne smije dogoditi da privatno budem vjernik, a u svom se javnom djelovanju ravnam prema krivim načelima. Kršćanin, djelujući odgovorno u svom pozivu ili zvanju, unosi u društvo vrijednosti duha i srca. Ako smo kao kršćani dosljedni svojoj vjeri i ako vjerno radimo po svojoj kršćanskoj savjesti, neminovno dajemo svoj doprinos savjesnosti, poštenju i odgovornom radu te djelovanju za opće dobro svih ljudi, bez obzira na vjeru ili narodnost. Vjernik nije samo član crkvene zajednice ili bilo koje druge vjerničke zajednice, nego je i član društvene zajednice i član svoga naroda. Vjerniku je dužnost da i na političkom području bude aktivni sudionik s ljudima koji se iskreno trude za pravdu, slobodu i dobro svih ljudi. U povijesti kršćanstva zabilježeno je kako su kršćani pozvani moliti za one koji nas vode u svagdanjem životu. Mi, kao zajednica vjernika, molimo da Gospodin po zagovoru Blažene Djevice Marije na Nebo uznesene, naše nebeske Zaštitnice, udijeli svoj blagoslov svim odgovornima za naš grad, a građanima obilje zdravlja i svakog dobra. Proslava Dana našeg grada Pregrade upriličuje se na Bijelu nedjelju, a to je i dan kada je u povijesti bila posvećena i naša župna crkva, koja svojom lokacijom i izgledom želi naglasiti da bdije nad čitavim našim gradom. Danas slavimo i Dan posvete župne crkve. To je krsni dan naše crkve, koja nam je svima draga i kojom se ponosimo. Danas sa zahvalnošću molimo za sve koji su kroz povijest čuvali našu crkvu i u njoj se molili. 


Kao zajednica vjernika molimo za milost i Božju pomoć da prebrodimo ova teška vremena koja su zadesila svijet, našu domovinu, a nisu zaobišla ni naš grad – budimo odgovorni za sebe i druge oko nas. 


Posebnu brigu za grad imaju gradonačelnik i gradsko vijeće, kao izabrani predstavnici svih građana, pa i njima zahvaljujemo na predanom zalaganju za građane grada Pregrade i vjernike naše župe. 


Gospodinu gradonačelniku Marku Vešligaju, gospođi dogradonačelnici Gordani Križanec-Ružić, gradskom vijeću, kao i svim građankama i građanima, čestitam sretan Dan grada Pregrade.


Kako je proslava izgledala protekle godine možete se prisjetiti klikom na link: Bijela nedjelja 2019.


 

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje