U Pregradi i Kostelu slavljene mise polnoćke

 

Objavljeno 24.12.2020.

 

 

Badnjak je dan priprave za veliko slavlje koje dolazi – slavlje Kristova rođenja. Obilježen je raznim običajima i poslovima koji su usmjereni iščekivanju sutrašnjeg dana. Time se iskazuje važnost i svetost onoga što dolazi. Kada svi poslovi završe, vjernici se okupljaju na mise bdijenja odnosno polnoćke. Kako i sam naziv upućuje, misa polnoćka slavi se u pola noći odnosno na samom prelasku Badnjaka u Božić. Iako su se nekada mise polnoćke slavile samo u ponoć, u zadnje vrijeme polnoćke se sve više slave večer uoči Božića. Tako su i u našim župama Pregrada i Kostel svete mise polnoćke bile raspodijeljene tijekom popodneva i večeri, kako bi se mogle poštovati epidemiološke mjere te da sve mise završe oko 22 sata, kako stoji u preporuci Stožera.


Svete mise u župnoj crkvi u Pregradi bile su u 16:00, 18:00 i 21:30 sati. Mise su se slavile i u kapelama: Maloj Erpenji u 17:00 sati i Svetoj Ani u 19:30 sati. U Kostelu, misa polnoćka slavljena je u 20:30 sati. Svete mise predvodio je župnik Ivan Mikec. Nakon svetih misa u Pregradi u Kostelu, vjernici su imali priliku svojim kućama ponijeti betlehemsko svjetlo.


Hvala svima koji su svojim prisustvom na svetoj misi djelatnim primjerom svjedočili svoju vjeru. Od srca hvala i onima koji su možda željeli biti s nama, ali su zbog straha za sebe i svoje bližnje ostali kod kuće to se molitvom pridružili slavlju Crkve. Neka i njih dotakne radost i mir kojeg donosi Sinovljevo Utjelovljenje.


Neka je svima blagoslovljen i mirom obdaren Božić!


Fotografije možete pogledati u našoj facebook galeriji.

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje