Tijelovo i tijelovska procesija

 

Objavljeno 09.06.2021.

 

 

 


Protekli četvrtak, 3. lipnja 2021. proslavili smo svetkovinu Tijela i Krvi Kristove, poznatiju pod nazivom Tijelovo. Na taj se blagdan sjećamo kako je Bog uzeo ljudsko tijelo da bi postao čovjekom. Bog je u Isusu svima nama dohvatljiv i blizak. Tajnu svojega utjelovljenja utkao je Isus na svojoj posljednjoj večeri u znakove kruha i vina, koji snagom njegove riječi postaju Tijelo i Krv Kristova, tj. sakrament euharistije, dar pričesti, hrana i piće. Posebno su pri tom naglašeni neki elementi tog sakramenta: kruh u obliku hostije, koji se pokazuje kod podizanja; kalež s vinom koji se jednako tako pokazuje vjernicima kao znak i dar. Uz svetkovinu Tijelova vezana je i tijelovska procesija, u kojoj se pokaznicom prolazi kroz mjesto, pronoseći tako živog, stalno prisutnog Krista i svjedočeći vjeru u njega.


Svete mise u župi Pregrada bile su u 7, 8, 11 i 18 sati, dok je sveta misa s procesijom u Kostelu bila slavljena u 9:15 sati. Nakon svete mise u 11 sati, procesijom smo se uputili u tijelovsku procesiju. Ruta procesije tradicionalno je bila Tuškanova-Radićeva (do križanja s Ratkajevom) i natrag prema crkvi. No, ove godine, radi epidemioloških mjera, procesija je skraćena (nije se išlo do križanja s Ratkajevom). U procesiji su sudjelovali udruga lovaca i vatrogasaca iz Pregrade, Limena glazbi grada Pregrade, povijesna postrojba „Grof Keglević“, prvopričesnici i njihovim roditelji, pjevači, roditeljima s malom djecom te ostali vjernici koji su se okupili na svetoj euharistiji.


Zahvaljujemo župljanima koji su uredili oltariće za procesiju. Svima koji su sudjelovali u procesiji od srca hvala na molitvi, pjesmi i poštivanju epidemioloških mjera.


Fotografije možete pogledati u našoj facebook galeriji.


 

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje