Proslavili smo svetkovinu Svih Svetih

 

Objavljeno 02.11.2021.

 

 

 


Prvi dan mjeseca studenog Crkva slavi svetkovinu Svih Svetih. Taj dan slavimo sve kršćanske svece, poznate i nepoznate. Svetkovinu je prvi počeo slaviti papa Bonifacije IV. u 7. st, kad je rimski panteon posvetio Bogorodici i mučenicima. Crkva u Rimu ovaj je blagdan isprva slavila 13. svibnja. U Irskoj je datum slavljenja bio 1. studenog, što se kasnije proširilo po kontinentalnoj Europi. U 8. st. papa Grgur III. proglasio je taj datum „službenim“ za čitavu Crkvu. (usp. „Svi Sveti, svetkovina“, u: Suvremena katolička enciklopedija). Valja naglasiti da spomen Svih Svetih pripada redu svetkovina (najviši „stupanj“ crkvenih blagdana) te je zapovijedani blagdan u Katoličkoj crkvi.


Svete mise u Pregradi slavile su se u 7:00, 8:00, 11:00, 15:00 i 18:00 sati.


Na svetoj misi u 11 sati krstili smo malu Mihaelu Tepeš, peto dijete obitelji Tepeš. Krstitelj i predvoditelj svete mise bio je župnik Ivan Mikec, koji je na kraju svete mise, u ime Zagrebačke nadbiskupije, uručio prigodni poklon roditeljima i Mihaeli te im uputio riječi zahvale, poticaja i ohrabrenja.


Sveta misa u 15:00 sati tradicionalno je obilježena spomenom na preminule od prošle svetkovine Svih Svetih. Na završetku svete mise pročitana su imena pokojnih župljana preminulih u proteklih godinu dana, a članovi obitelji, kao i ostali župljani, imali su priliku uzeti blagoslovljeni lampion te ga u procesiji odnijeti na grob svojih pokojnih. Simbolika tog čina prije svega je tome da je to dar i zahvala župne zajednice onima koji su - većina njih još prošle godine - ovdje bili s nama te smo zajedno dijelili svagdašnjicu – i lijepe,  a i one možda malo manje radosne trenutke.


Kada je procesija stigla na gradskog groblje, okupljeni vjernici molili su molitvu za blagoslov duša koje počivaju na našem groblju, ali i onih koji su možda pokopani negdje daleko, ali ih nosimo u srcu.


Liturgijsko pjevanje na svetim misama predvodili su župni zborovi Salve Regina, Kyrie i Zvončići, pa im od srca hvala na njihovu trudu i zalaganju da proslavu svih svetih učine još svečanijom.


U Kostelu, sveta misa se slavila u 9:30 sati. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor, a nakon svete mise vjernici su se uputili do „novog“ groblja, gdje su molili za pokoj svojih pokojnika. U Kostelu su također blagoslovljeni lampioni, koje su obitelji pokojnih preminulih u posljednjih godinu dana mogli ponijeti na svoje grobove.


Fotografije s događanja možete pogledati u našoj facebook galeriji.


 

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje