Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs u našoj župi

 

Objavljeno 17.04.2022.

 

 

Proslavili smo najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Proslavi Uskrsa prethodi Sveto vazmeno trodnevlje kojim se spominjemo Kristova pashalnog otajstva. Bogatstvo tih obreda svjedoči nam o važnosti i svetosti tih dana. U proslavi Svetog vazmenog trodnevlja pridružio nam se vlč. Matija Knok, svećenik zagrebačke nadbiskupije koji trenutno boravi u Rimu i radi na doktoratu Crkvene povijesti na Papinskom sveučilištu „Gregoriana“.


Trodnevlje započinje večernjom misom Gospodnje večere na Veliki četvrtak. Tada Crkva slavi Isusovu oproštajnu večeru kao ustanovu euharistije. Sveta misa slavljena je u 19 sati, a obuhvaćala je i obred pranja nogu dvanaestorici župljana, koji su predstavljali apostole. Na kraju svete mise Presveto je preneseno u pokrajnji oltar Majke Božje Bogorodice, što ukazuje na predanje Isusa Pilatu i početak Isusove muke.


Veliki Petak spomen je se Kristove muke na križu. Obredi Velikog petka započeli su u 19 sati ulaznom procesijom. Nakon kratke molitve u tišini, započelo je pjevanje Muke po zapisu evanđelista Ivana u izvedbi župnog zbora mladih „Kyrie“. Nakon pjevanja Muke uslijedio je obred „otkrivanja“ križa, na koji se nastavio obred „poklona križu“, koji se činio uz pjevanje „Prijekora“.


Na Veliku subotu Crkva se spominje Isusova boravka u grobu. To je dan velike tišine i sabranosti. Vjernici su imali priliku za svetu ispovijed i molitvu na Isusovu grobu. Euharistija se nije slavila. Uvečer je obredima Vazmenog bdjenja upriličeno radosno slavljenje Kristova uskrsnuća. Liturgijsko slavlje Vazmenoga bdjenja započelo je u 20 sati, a sastojalo se od četiri dijela: službe svjetla, službe riječi, krsne službe i euharistijske službe. Služba svjetla započela je paljenjem i blagoslovom “ognja bdjenja”, odnosno vatre koja se naložila na Trgu Gospe Kunagorske te pripravom uskrsne svijeće na kojoj su urezana grčka slova alfa i omega, kao znak da je Krist početak i svršetak svega, te tekuća 2022. godina. Procesija je zatim krenula prema crkvi, gdje je župnik, dok je ulazio, tri puta pjevao Svjetlo Kristovo! Ministranti su za vrijeme toga  zapalili  svoje svijeće od uskrsne, te su vjernicima pomogli upaliti njihove. Uskrsna svijeća i cijeli obred tako simbolizira uskrsloga Krista – novo Svjetlo koje rasvjetljuje narode i donosi Život. To potvrđuje i posebno svečani hvalospjev svijeći, tzv. Exultet, koji je potom slijedio. On nam između ostaloga svraća pozornost na teologiju prijelaza iz smrti u život, iz žalosti u radost, iz raspadljivosti u neraspadljivost, te nam u tom smislu svjedoči zašto je Vazmeno bdjenje vrhunac svega liturgijskoga slavlja tijekom cijele crkvene godine. Vrlo su znakovita i misna čitanja Vazmenoga bdjenja. Tako su naši mladi čitali četiri čitanja iz Starog zavjeta, a nakon svakoga se pjevao psalam, te je župnik molio kratku molitvu. Nakon posljednjega starozavjetnoga čitanja župnik je zapjevao Slava Bogu na visini, što je, uz zvonjavu zvona, označilo Kristovo uskrsnuće. Treći dio Vazmenoga bdjenja bila je krsna služba, a u njoj svećenik blagoslovio vodu za krštenje. Njome je tada blagoslovio i sve okupljene vjernike, koji su obnovili svoja krsna obećanja. Uslijedila je svečana euharistijska služba, kao vrhunac svega slavlja i na koncu, u našim krajevima nezaobilazni, blagoslov jela.


Na sam blagdan Uskrsa mise u župnoj crkvi bile su u 6:00, 8:00 11:00 i 18:00 sati, a u kapelama u 8:00 (sv. Ana), 9:30 (Mala Erpenja) i 17:00 (blagoslov kuburaša). Na misnom slavlju u 8:00 i 11:00 sati s nama je bio i pater isusovac Mikolaj Martinjak, koji je iz perspektive životnih iskustava rođenja i smrti pokušao predočiti misterij muke i uskrsnuća Kristova.


Hvala svima koji su na bilo koji način svojim nesebičnim radom i zalaganjem doprinijeli proslavi Uskrsa u našoj župi. Hvala patrima isusovcima na pomoći u ispovijedanju i služenju misa tijekom korizme, vlč. Matiji na dobroj volji i sudjelovanju u obredima, časnim sestrama dominikankama – s. Ivani, s. Mirki i s.Blaženki,  župnim zborovima „Salve Regina“ i „Kyrie“ na predvođenju liturgijskog pjevanja, vjeroučitelju Tomislavu Krušlinu i ministrantima na pomoći pri organizaciji samih obreda te svima vama, dragi vjernici, koji ste svojom molitvom, pjesmom i prisutnošću uveličali proslavu Kristova otkupiteljskog djela. Neka je svima blagoslovljen i mirom obdaren Uskrs.


Fotografije možete pogledati u našoj facebook galeriji.

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje