Časna sestra Ivana Škrinjar proslavila 50 godina zavjeta

 

Objavljeno 08.08.2022.

 

 

U ponedjeljak, na svetkovinu sv. Dominika, 8. kolovoza u 11 sati u samostanu sv. Anđela čuvara u Korčuli,  pod svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić, šest sestara obnovilo je svoje zavjete  koje su dale pred Bogom prije 50 godina: s. Katarina Maglica, s. Ivanka Osredek, s. Ivana Škrinjar, s. Anita Sučić, s. Ljubomira Sučić, te prije 60 godina: s. Jelka Barišić i s. Alfonsa Ostrogonac, koja nažalost nije bila prisutna tjelesno, ali je sigurno bila duhovno u molitvama kao i sestre s njome. U koncelebraciji su bili dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić i biskup u miru mons. Ante Ivas, braća dominikanci i još desetak svećenika. Slavlje su svojom molitvom i prisutnošću uljepšale sestre iz Blata i prijatelji sestara u Korčuli. Nadbiskup Hranić istaknuo je važnost soli u životu. Kada je netko pametan reći ćemo ”da ima soli u glavi” ali isto tako možemo reći ”ne stavljaj mi sol na ranu” kada koristimo ružne riječi. Mi moramo biti sol i svijetlost svijeta. Redovnice su to u svijetu – zdrava alternativa svemu onome što nije moralno i zdravo u današnjem društvu. Nadbiskup je naglasio kako ljudi to i traže od redovnica, iako to nekada neće niti izreći, da budu ta zdrava alternativa. Zato je istaknuo kako je redovništvo jako važno, i u ime svih svećenika izrekao je zahvalu što redovnice postoje. Sestrama jubilarkama je zahvalio na živom svjedočanstvu i ustrajnosti na putu redovničkog života te poželio i dalje svježinu i polet kojim su do sada djelovale u svojim zajednicama i van njih.


U ulaznoj procesiji sestre jubilarke nosile su svaka svoju svijeću te su ih svaka prinijele kod oltara, pokraj vazmene svijeće koja je simbolizirala njihovo krštenje i čvrstu odluku, kako je naglasio Hranić, da ozbiljno uzmu u ruke svoj život i dadnu ga za Božju stvar. Nakon Vjerovanja jubilarke su obnovile svoje zavjete čitajući svečanu formulu, a zatim su prinijele  darove na oltar. Nakon svete mise uslijedio je svečani ručak te se zajedništvo nastavilo u klaustru samostana.


s. Manes Puškarić


Tekst i fotografije mogu se pronaći na dominikanke.org.


 


Časna sestra Ivana Škrinjar rođena je u Bušinu (župa Pregrada) i svoje djetinjstvo provela je u našoj župi. Nakon 49 godina služenja vratila u svoju rodnu župnu zajednicu. Sestra Ivana primila je prve zavjete u Korčuli 1972. g. te postaje članicom zajednice dominikanki, a 1978. godine polaže doživotne zavjete. U Korčuli ostaje do 1982. godine. Zbog potrebe službe odlazi u dominikanski samostan u Kanadu te tamo djeluje u gradovima Sherbrooke i Montreal. Zajednica dominikanki u Kanadi imala je staračke domove i druge karitativne djelatnosti, pa tako i rad na hrvatskim katoličkim misijama u Kanadi. Zajedno sa s. Mirkom zatvaraju kuću u Kanadi i prema odredbi poglavarice dolazi u našu to jest i njezinu župu.


Časni Ivani žahvaljujemo za sve dobro što čini za svoj red i župu te joj želimo obilje Božjeg blagoslova u daljnjem nasljedovanju poziva časne sestre dominikanke.

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje