" />

U ‘zagorskoj katedrali’ predstavljena knjiga "Svetišta hrvatskoga naroda" autora Tomislava Krušlina

 

Objavljeno 20.09.2022.

 

 

U pregradskoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u petak, 16. rujna, održano je svečano predstavljanje knjige "Svetišta hrvatskoga naroda", autora Tomislava Krušlina, u izdanju "Glasa Koncila". 


Radi se o knjizi u kojoj su po prvi puta objedinjena i prikazana sva najvažnija svetišta u Republici Hrvatskoj - neovisno o tome radi li se o marijanskim, Gospodnjim ili svetištima hrvatskih te drugih svetaca i blaženika.


Predstavljanju je prethodilo euharistijsko slavlje koje je predvodio mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački. U svojoj je homiliji istaknuo kako nije uobičajeno da ovakva događaja započinju misnim slavljem, ali, dodao je, velika je simbolika u tome, s obzirom na to da ova knjiga predstavlja svetišta, a svetišta nema bez euharistije. 


Urednik ovog vrijednog djela jest mons. Ivan Miklenić, koji je istaknuo kako je "autor svetišta prikazao enciklopedijski i pastoralno.” Dodao je i da “čitatelj o svakom prikazanom svetištu dobiva osnovne podatke iz povijesti te se informira o njegovom sadašnjem stanju i kulturnim vrednotama."


- Ova knjiga na 480 stranica s pravom se ubraja u kapitalna djela Katoličke Crkve u hrvatskom narodu, stoga čestitam autoru što je svima nama podario tako važno, značajno i poticajno djelo. Čestitam i izdavaču knjige, Glasu Koncila, što je prepoznao iznimnu vrijednost ovoga djela, važnog za život Crkve u hrvatskom narodu - kazao je mons. Miklenić.  


Recenzent knjige dr. sc. vlč. Denis Barić kao najvažnije odlike ove knjige, proizašle iz pera jednog zagorskog vjeroučitelja, naveo je iznimno sadržajno bogatstvo, mogućnost da prepoznamo autora hodočasnika, koji je, dakle, knjigu pisao hodočasteći i na temelju toga zapisao i vlastita iskustva, te je naposlijetku istaknuo kako knjiga djeluje poput kateheze o kršćanskoj vjeri u hrvatskome narodu. 


Progovorio je i o vlastitim motivima za preuzimanje uloge recenzenta ove knjige.  


- Pristao sam ne samo zbog sadržaja koji bi mi bio više ili manje poznat, više ili manje zanimljiv, već ponajprije zbog toga što sam pred sobom imao djelo u koje je toliko truda uložio jedan ponizan čovjek o kojemu više govore njegova djela negoli riječi, što je i najvažnije. Čudom sam se čudio odakle tolika volja, entuzijazam, strpljivost u prikupljanju građe, uz sve vjeroučiteljske, obiteljske obveze. Ali mi je netom kasnije, tijekom razgovara s autorom, bilo jasno da se to može samo uz potporu najbližih u obitelji, a još više predajući svoje djelo u Božje ruke, računajući s Bogom, kao što Bog računa na svakoga od nas - poručio je dr. sc. vlč. Barić. 


Predgovor knjige napisao je mons. Mijo Gorski, koji je istaknuo kako se uvijek može naći onih koji će reći da autor ove knjige nije uspio nabrojati sva hrvatska svetišta, ali cilj ovog djela nije u kvantiteti, već u tome da potakne čitatelja da i sam krene na hodočašće, da doživi vlastito iskustvo vjere i istinski susret s Gospodinom. 


- Što nam kaže Evanđelje za Mariju? Da je ona o svemu prebirala u svome srcu. Znači, imala je refleksiju o tome što se dogodilo, zašto se dogodilo. Tako se stječe iskustvo. U suprotnom, uvijek ponavljam iste promašaje, ako ne stječem to iskustvo na temelju promišljanja. Zato bih volio da ljudi koji će uzeti ovu knjigu steknu takvo iskustvo susreta s Bogom, susreta s braćom i na temelju toga, promišljajući, stvore u sebi jedan stav koji nije više samo zemaljski. Želio bih da knjiga zaista bude jedan putokaz svima nama koji smo hodočasnici, a svi hodočastimo ovom Zemljom prema nebu, da susretnemo Gospodina - rekao je mons. Gorski. 


Autor knjige Tomislav Krušlin izrazio je svoju zahvalnost svima koji su doprinijeli da ova knjiga doživi svoje izdanje, naglasivši da najveća hvala ide Bogu, koji se poslužio njime za nastanak ovog djela čija je namjena ohrabriti svakog dobronamjernika na hodočašća u draga nam svetišta hrvatskog naroda kako bi u njima proslavili Boga i spasili dušu svoju. 


Krušlin je sa svojom obitelji hodočastio u sva domovinska svetišta koja su opisana u knjizi te hodočasnike poziva da otkrivaju nove hodočasničke staze do naših svetišta, a putem da se oslone na Djevicu Mariju, koja je oduvijek bila pomoćnica kršćana i posrednica svih milosti. 


- Uz Nju, oslonimo se na zaštitnika Hrvatske sv. Josipa. Neka nam nadahnuće budu naši svjedoci vjere, koji su u konkretnom životu ostvarili Božje načelo ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Otkrivajmo i mi njihove putove svetosti te hodočastimo poput njih u svetišta, kako bismo i mi mogli biti svjedoci ljubavi, pravde i poštenja. Pjesnik reče: "Dok je srca, bit će i Kroacije.” A ja ponizno zaključujem: tako dugo dok će naša svetišta pod svojim svodovima okupljati narod Božji, bit će i Kroacije – istaknuo je Krušlin. 


Predstavljanju knjige nazočili su i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek te gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj. 


- U Hrvatskoj je, zbog naše povijesti i raznih osvajača koji su ovamo dolazili, Katolička Crkva odigrala važnu ulogu u očuvanju nacionalnog identiteta. A nacionalni identitet se zasigurno čuvao kroz sva ova svetišta koja imamo, stoga vjerujem da će knjiga privući mnoštvo čitatelja, a poznavajući Tomislavovu energiju, vjerujem i da već u glavi ima nove projekte i planove – rekao je gradonačelnik Vešligaj. 


Vojmil Žic, glavni urednik “Malog koncila”, je pak tom prigodom najavio da će Pregrada 2023. godine biti domaćin jubilarne 50. Vjeronaučne olimpijade, a zanimljivo je to da je prva ‘baklja vjere’ u sklopu olimpijade upaljena upravo u Pregradi 1973. godine. Za ovo natjecanje učenici će se pripremiti upravo na temelju građe iz Krušlinove knjige o hrvatskim svetištima.   


Domaćinstvo grada Pregrade inicirao je autor knjige, a tu su ideju objeručke prihvatili pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj i župnik Župe Uznesenja BDM, vlč. Ivan Mikec, inače moderator ovog predstavljanja. On je tom prigodom kazao da se raduje što će Pregrada biti domaćin Vjeronaučne olimpijade i kako će zasgigurno raširenih ruku i otvorena srca dočekati mlade ‘olimpijce’. 


U glazbenom dijelu programa nastupio je Kvartet Stubaki.


(Jelena Jazbec) 


Fotografije možete pogledati u našoj facebook galeriji.


  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje