Potpuni oprost o svetkovini Svih Svetih i Dušnog Dana

 

Objavljeno 28.10.2023.

 

 

Oprost je prema definiciji Katekizma Katoličke Crkve otpuštenje pred Bogom vremenite kazne za grijehe kojih je krivica već izbrisana u svetoj ispovijedi, kada svećenik u ime Krista izgovara riječi odrješenja: Ja te odrješujem.

Na svetkovinu Svih svetih i Dušni dan vjernici mogu u svim crkvama i na grobljima dobiti potpuni oprost, koji se može namijeniti samo za pokojne. No, uz oproštenje grijeha postoje i zaslužene vremenite kazne koje u zemaljskom vremenu valja ispaštati. Ako ih se nismo oslobodili na ovom svijetu, onda ih nosimo kao prtljagu sa sobom u drugi život, u čistilište. Jasno je da za primanje tih oprosta osoba mora biti krštena i neizopćena te u stanju milosti koje se stječe po svetoj ispovijedi i pričesti. Uz to, valja se pomoliti na nakanu Svetog Oca (Očenaš i Zdravomarijo). Za kazne koje se grijesima dobiva, Crkva iz riznice blaga koje je Krist svojom mukom, smrću i uskrsnućem zaslužio, ima ovlast dijeliti djelomične ili potpune oproste koje se može namijeniti za sebe i za pokojne u čistilištu.

Za dobiti potpuni oprost potrebno je pohoditi crkvu, groblje ili bogomolju u kojoj treba:

1) izmoliti Očenaš i Vjerovanje
2) ispovijediti se, ako je to potrebno (obavezno prije pričesti ako imamo teški grijeh na savjesti)
3) pričestiti se
4) izmoliti molitvu na nakanu Svetog Oca (nije propisano koju, svatko može izmoliti molitvu po osobnom nahođenju, ali je treba moliti na nakanu Svetog Oca)

Potpuni oprost za pokojnike čije su duše u čistilištu može postići:

a) tko pohodi groblje i u dane od 1. do 8. studenoga moli za pokojne;
b) tko na današnji dan, ili po dopuštenju Ordinarija u nedjelju prije ili poslije ovoga dana, ili na dan Svih Svetih, pohodi neku crkvu ili oratorij i ondje, uz sakramentalnu ispovijed i pričest, izmoli Očenaš i Vjerovanje te moli na nakanu Svetoga Oca.

 

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje