Prisjetili smo se žrtve Grada Heroja - Vukovara

 

Objavljeno 18.11.2023.

 

 


U petak 17. studenog 2023. Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje i ove godine naša župa zahvalila je svetom misom u 18:00 sati te prigodnim programom.


Nakon svete mise program su uveličala djeca recitacijama te župni zborovi Salve Regina, Kyrie i Zvončići. Iz dubina svojih srca i duša probudili su u nama stvarnost kad su Vukovarom i Škabrnjom prolazili strašni vihori tame; za naše mirno danas. Pjesmama su zborovi zahvaljivali iz svih svojih dubina našim poginulim braniteljima i svima koji su zaslužni za slobodu naše Hrvatske. I ona prigušena svjetla u crkvi uz pjesmu, bila su velika hvala Vukovaru i Škabrnji kad su u njima krvarili potoci i svako godišnje doba, kada je u njima krvarilo svako srce. Posebno su nas dirnule čiste duše mališana zbora Zvončići; sa svijećama u ručicama zahvaljivali su pjesmom i molitvom u pjesmi Bogu za naše poginule branitelje, kada se otvorilo nebo i naši branitelji pjevali su s njima radosni što su ova djeca poput anđela svjedočila radost i zahvalnost za našu Svetu slobodu. Kada je prošlo 30 godina, kada su mnoga djeca izgubila roditelje, majke sinove, djedovi unučad i djedovinu; i krenuli sa bolom u srcu i obrazima ispranim suzama bez ičega u nepoznato. Ostaše im samo nada i neizbrisiva ljubav u bolnim srcima prema domovini. Njihova bol i čežnja za slobodom i ponovnim mirnim uzdisajima Vukovara i Škabrnje. Znajući zašto su izgubili svoje najmilije i djedovinu, znajući duboko u duši da Vukovar nikad nije bio mrtav. I one razrušene zidine i sva ona ranjena pustoš grada živi su govor današnjoj djeci, svoj mladeži i svim stanovnicima domovine. Upravo tada je Vukovar postao duša svakog hrvatskog grada. Kolika je vrijednost ljudskoga života? Upravo tolika da danas imamo svetu slobodu! Iz dubine duše zahvaljivali smo žrtvama rata, molili Boga za njihove roditelje, braću, djecu…koji nose duboku ranu na srcu za našu slobodnu Hrvatsku. S toga nema nitko pravo danas reći da naša domovina ne valja, da u njoj nije lijepo, da nije bogata; mir se ne može kupiti. Nemojte gledati i biti slijepi i nezahvalni. U promišljanju razuma i srca danas smo kroz program uz dirnute riječi našeg svećenika, duboko promišljali; koliko je boli podneseno i krvi proliveno iz hrvatskih duša za grad Vukovar i Škabrnju. Naši su branitelji za naše sretno danas i sutra primili krštenje krvlju! Mučenička krv jest Sveta krv. To nam potvrđuje završetak programa Ivanovim evanđeljem „Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za prijatelje.“(Iv 15,13)


Nakraju programa mi vjernici sa svećenikom odložili smo svijeće ispred crkve i u tišini srca se pomolili u znak zahvalnosti.


Zahvalni dragom Bogu što već 10 godina ispred naše crkve plameni svijeća znak su molitve i zahvalnosti za žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje.


Bernardica Strabić


Fotografije možete pogledati u našoj Facebook galeriji.


  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje