Sveto trodnevlje i Uskrs

 

Objavljeno 02.04.2024.

 

 

Piše: Bernardica Strabić


Uskrs jest najveći kršćanski blagdan, najveće Isusovo čudo i najveći trenutak istine. To jest pobjeda nad smrću i grijehom i prelazak u nešto novo, Božje u vječni život. Kada čista srca ulazimo u najdublju srž Kristove Otkupiteljske ljubavi za svakog čovjeka. Radi te potpune Kristove sebedarske ljubavi i mi smo vječni. S toga je potrebno svaki dan barem na neki trenutak zastati i promišljati koliko je velika cijena za naše otkupljenje. Sveto trodnevlje započinje posljednjom pashalnom večerom Isusa sa svojim učenicima. To je bila posebna večera gdje se sljubljuje nebesko za zemaljskim u drvetu križa i njegovoj smrti i krvi koja će teći cijelom kalvarijom i biti oprošteni grijesi svega svijeta.


Kao uvod u Sveto trodnevlje upriličili smo pjevanom večernjom i Lamentacijama nakon svete mise na Veliku srijedu.


Veliki četvrtak spomen je Kristove posljednje pashalne večere kada je Isus ustanovio sv. euharistiju, sakrament pomirenja, sv. pričesti i sv. reda. Euharistijsko slavlje sadrži obred pranja nogu, gestom Isusove ljubavi i poniznosti svećenik Ivan Mikec prao je apostolima noge. Euharistija je sakrament zajedništva, Isus nam je ostavio svoju vidljivu prisutnost gdje blagujemo kruh vječnoga života. Na taj dan sveta misa u Kostelu započela je u 17 sati dok je u župnoj crkvi u 19 sati. Mise je predvodio naš župnik Ivan Mikec.


Veliki petak dan je kada se spominjemo Isusove muke i smrti na križu i klanjamo se Kristovu križu koji je simbol otkupiteljske ljubavi za čitav svijet. Obred na taj dan u crkvi Kostel započeo je u 17 sati, te u župnoj crkvi u 19 sati. Veliki petak obilježili smo obredom klanjanja Kristovu križu te duhovnim i tjelesnim postom u dubokom promišljanju o Kristovoj patnji u čijim bolima i ranama imamo svi velikog udjela. Pitajući se kako je velika cijena naših grijeha. Zahvalni svome otkupitelju na beskrajnoj ljubavi, vapili smo za oprost; moleći ga da otkupi naše misli i srca. Pričestili smo se svetim hostijama posvećenim na dan večere Gospodnje. Zatim smo sa zapaljenim svijećama u rukama s nakanama u srcima za spas čitavog svijeta i duša svih vjernih mrtvih krenuli križni put, suosjećajući s Kristovom otkupiteljskom patnjom i zahvalnosti prema njemu; kroz mjesto do groblja i župne crkve. Svijeće su bile vidljivi znak našeg raskajanog srca prema Kristu želeći biti njegovo svjetlo.


Obredi velike subote bili su u 18:30 u Kostelu i u 20 sati u župnoj crkvi. Na veliku subotu slavi se Vazmeno bdjenje. Posjećujemo Božji grob, gdje pronalazimo smisao života kako bi mogli shvatiti gdje nam je srce, ondje jest i blago, kako bi sve svoje brige posvetili nebeskim vrijednostima, a ne zemaljskim. Crkva je u iščekivanju Isusova uskrsnuća. U predvečerje slavili smo Vazmeno bdjenje, u duhovnom prostoru crkve bio je mrak koji je raspršila uskrsna svijeća, Kristovo svjetlo koje je unio u svojim posvećenim rukama svezanim za Krista pater isusovac Mikolaj Martinjak s trostrukim usklikom „Svjetlo Kristovo“ koje je odjekivalo do samog neba, a vjernički puk dao je hvalu Bogu. Uskrsna svijeća simbol je uskrslog Krista koji je za nas mučen, pokopan i uskrsnuo. Zatim je slijedila služba riječi, nakon službe riječi pjevan je najsvečaniji poklik „Aleluja“ s upaljenim crkvenim svjetlima i zvonima; ušli smo u radost Uskrsa slušajući radosnu vijest. Nakon toga slijedio je blagoslov krsnog studenca, mi vjernici s blagoslovljenim svijećama u rukama obnovili smo krsni zavjet te je slijedio blagoslov hrane. Ovo doista bješe noć, kada smo svjesni da je Krist raskinuo okove i kao pobjednik ustao od mrtvih.


Na Uskrs svete mise bile su u 6 i 16 sati u Kostelu kao i tradicionalna uskrsna procesija, kapeli M.B.B. u Maloj Erpenji misa je bila u 9 sati te u kapeli sv. Ane u 17 sati (blagoslov streljača) dok su mise u našoj župnoj crkvi bile u 6, 8, 11 i 18 sati. Misu na Uskrs uveličali su svećenik u miru Milan Juranić, pater isusovac Mikolaj Martinjak te prečasni Ivan Mikec. Kod svake mise bio je blagoslov hrane kako bi s Kristom blagovali za obiteljskim stolom. Uskrs je dan kada slijedeći Krista Spasitelja pružamo ruku oprosta i pomirenja, kada su zbog Isusove trpeće ljubavi naše duše poput Marijine žedne; Boga živoga. Kada izlazimo iz svijeta i ulazimo u sebe, gledajući u sebi sliku trojstvenoga Boga ljubavi i pobjede. Kada smo svjesni da križ i patnja nemaju ovdje kraj već nam daju vjeru i nadu u svanuće uskrslog jutra i ponovnog susreta s Kristom.


Uskrsni ponedjeljak je dan kad se Crkva spominje puta uskrsnulog Isusa u Emaus i njegovog prvog susreta s učenicima. To je dan prijateljstva i ljubavi, to je dan kada nas Bog neprimjetno traži, pruža nam ruku i zove da se vratimo. Mise su bile u 9:30 u Kostelu i 8, 11, i 18 sati u župnoj crkvi. Misu u 18 sati predvodio je svećenik Damir Ivanek.
Danas nam se nameće moderni križ bez Krista i njegove patnje. Uistinu bez Kristova križa, istinitog znaka ljubavi i njegove patnje nema Uskrsa. Krist nije ostavio svoje rane u grobu već slavno s njima uskrsnuo. S toga i mi danas možemo uprti prst u njegove rane koje su znak sebedarske ljubavi za nas te možemo zasigurno s pravom reći poput sv. Tome „Gospodin moj i Bog moj.“ Završila bi porukom našeg duhovnog pastira Ivana Mikeca; Krist nas poziva da budemo vjerna djeca majke Crkve koja slave svoga zaručnika Krista, koji nas je po križu svojom krvlju otkupio.


Zahvaljujemo svim svećenicima Milanu Juraniću, Mikolaju Martinjaku, Damiru Ivaneku te našem dragom Ivanu Mikecu, časni Ivani, Mirki i časni Josipi. Hvala našim zborovima Salve Regina, Kyrie i Zvončići, čitačicama i čitačima, ministrantima, povijesnoj postrojbi Kostelska pištola - Keglevićeva straža te svim župljanima koji su srcem slavili Uskrs u našoj župi. Dragi župljani želimo vam sretan i blagoslovljen Uskrs neka vam uskrsnuli Gospodin dade nadu kako bi prispjeli vječnom Uskrsu.


Fotografije možete pogledati u našoj Facebook galeriji.

 



 

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje