Proslavili smo Dan posvete župne crkve u Pregradi i Dan grada Pregrade

 

Objavljeno 08.04.2024.

 

 


Tjedan dana nakon Uskrsa slavimo posljednji dan osmine Uskrsa. Druga vazmena nedjelja još se naziva Nedjelja Božjeg milosrđa, Bijela nedjelja, kao i Tominom nedjeljom, prema odlomku iz Ivanova evanđelja koje nam donosi izvještaj o Isusovu drugom ukazanju učenicima. Tada se među Isusovim učenicima našao i apostol Toma, koji isprva nije povjerovao da se pred njim nalazi onaj isti uskrsli Isus koji je nekoliko dana ranije visio na križu.


U našoj župi taj se dan slavi i Dan posvete pregradske župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Negdašnji pregradski župnik Josip Karlo Tuškan 6. travnja 1802. zamolio je biskupa Maksimilijana Vrhovca da na Bijelu nedjelju – koja se je te godine slavila 18. travnja – pošalje proarhiđakona blagosloviti kamen temeljac. Tom svečanošću na Bijelu nedjelju 1802. započela je gradnja nove župne crkve, koja je potrajala idućih petnaest godina. Župna crkva posvećena je opet na Bijelu nedjelju 1820. godine. Uz to, naša zajednica na Bijelu nedjelju slavi i Dan grada Pregrade.


Svete mise u Pregradi bile su u 7:00, 8:30, 11:00  i 18:00 sati. Na svetoj misi u 8:30 sati okupilo se i gradsko poglavarstvo na čelu s gradonačelnikom gospodinom Markom Vešligajem i predsjednikom Županijske skupštine gospodinom Zlatkom Šoršom. Svetu misu uveličala je domaća povijesna postrojba Kostelska pištola – Keglevićeva straža, zajedno s gostima: Križevačkom djevojačkom gardom, Varaždinskom građanskom gardom, Zrinskom gardom Čakovec, Povijesnom postrojbom 10. Satnija Ivanić – Ivanić Grad, Povijesnim i športskim društvom Hrvatski sokol Vinkovci, Turopoljskim banderijem – Plemenita općina Turopoljska, Viteškim redom Jurija in Volka Engelberta Turjaškega iz Žužemberka, Gradskom stražom Požega i Karlovačkom građanskom gardom. Proslavu Dana posvete župne crkve i Dana grada obogatila je i prisutnost kuburaša: pucačke družine Grof Keglević i kuburaških društava Složna kubura, Vinagora, Sloga Stipernica, Stara kubura Stipernica, Složna kubura Pregrada.


Svetu misu u 11:00 sati predvodio je vlč. Denis Barić, dekan Zbora prebendara Prvostolne crkve zagrebačke i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Uz predvoditelja slavlja vlč. Denisa Barića i župnika vlč. Ivana Mikeca, na svetoj misi okupili su se i svećenici tuheljsko-pregradskog dekanata: vlč. Dragutin Šarc, vlč. Dragutin Gereci, vlč. Milan Juranić – župnik u miru, kao i pater isusovac Mikolaj Martinjak, koji gotovo svake nedjelje dolazi iz Zagreba i pastoralno pomaže župama Pregrada i Kostel. Velečasni Denis Barić u propovijedi je istaknuo povijesne činjenice vezane uz izgradnju župne crkve te vjerski i društveni učinak koji ona sa sobom nosi. Izgradnjom nove župne crkve – istaknuo je vlč. Barić – župljani su dobili prostor u kojemu su mogli dostojno slaviti Boga. Župna crkva ponajprije je u službi vjerničke zajednice te obuhvaća život njezinih članova od rođenja pa do smrt. Nakon svete mise okupljenima se je obratio i župnik Ivan Mikec. Čestitao je Dan posvete župne crkve i Dan grada te se je zahvalio svima koji nesebično doprinose boljitku našega mjesta i zajednice u kojoj živimo. Nakon završnog blagoslova, vjernici su se uputili u ophod oko glavnog oltara.


U župi Kostel svete mise su bile u 9:30 (župna crkva) i 16:00 (kapela sv. Štefana). Misa u kapeli Svetog Štefana ujedno je bila i dio završetka manifestacije Kostelska uskrsna pištola. Tom prigodom, Kostelske Brege je posjetio i predsjednik Repubilike Hrvatske Zoran Milanović.


Fotografije možete pogledati u našoj Facebook galeriji.

 



 

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje