Tijelovo i tijelovske procesije u Pregradi i Kostelu

 

Objavljeno 02.06.2024.

 

 


Na blagdan Presvetog Tijela i Krvi Kristove, svete mise u župi Pregrada održane su u 7 sati, u 11 sati (svečana misa s procesijom), te u 18 sati, dok je sveta misa s procesijom u Kostelu bila slavljena u 9 sati.


Tijelovo je blagdan Tijela i Krvi Kristove, kada nam se na svakoj svetoj misi Krist iznova daruje u svojoj otkupiteljskoj ljubavi. Ta vidljiva prisutnost blagovanje je kruha vječnoga života. Ulazeći u tajnu pretvorbe; budimo našu svijest da je sam svijet pretvorben, da će on kao cjelina jednom postati novi Jeruzalem hram, posuda Božje prisutnosti. Razmatrajući događaj pretvorbe, doznajemo da je riječ o stvarnosti i njezinom najdubljem temelju. Župnik Ivan Mikec pojasnio je prisutnost živog Krista u pretvorbi pod prilikama kruha i vina kako nas živi Krist zove umorne i opterećene da se odmorimo u njegovom srcu donoseći na oltar umor naše svakodnevnice, našeg nezadovoljstva, grijehe i teret ovozemaljskog putovanja jer Krist uvijek iznova oprašta svakom raskajanom srcu. Mi vjernici kao vjerno stado svoga pastira preplavili smo prostor crkve i trga, a zatim i svečanom procesijom veličali smo Krista kralja u Presvetom oltarskom sakramentu, klanjajući se pred njegovom Veličinom. Procesiju su na poseban način uveličala srca naših prvopričesnika u bijelim haljinama sa košarama punim latica cvijeća u ručicama. Sipajući latice u hodu za Kristom kruhom života, zasigurno su njihova mala srca rekla Kristu „da želimo te slijediti.“ Poput anđela poklonivši se Isusu na koljenima ta mala srca zapjevala su Isusu, „Ljubav je pronašla put“ kao znak da su ispunjeni njegovom ljubavlju te ostaju u njemu i on u njima.


Zahvaljujemo se župniku Ivanu Mikecu, časnim sestrama, ministrantima, čitačima, prvopričesnicima, našim zborovima, Lovačkom društvu "Kuna", DVD Pregrada i Limenoj glazbi te svima koji su uveličali blagdan Tijela i Krvi Kristove u našoj župi. Dragi župljani budite ohrabreni istinom Kristove ljubavi, prijateljujte s Isusom preko svetih sakramenata kako bi na svakoj svetoj misi susreli živog Krista, i čista srca blagovali kruh vječnoga života.


Autorica teksta: Bernardica Strabić


 


Fotografije možete pogledati u našoj Facebook galeriji.

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje