Proslavili smo blagdan Velike Gospe

 

Objavljeno 17.08.2016.

 

 

U nedjelju, 15. kolovoza 2016. proslavili smo dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije. To je najveći marijanski blagdan u cijeloj liturgijskoj godini te se s pravom naziva i Marijinim Uskrsom.
Prema katoličkom nauku, Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom, a taj nauk proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950., iako štovanje tog blagdana ima tradiciju staru kao i samo kršćanstvo.
Mnogi vjernici na Veliku Gospu, kako se još taj blagdan naziva, hodočaste u brojna Marijina svetišta diljem Lijepe Naše.


Pošto je i naša župa posvećena upravo  nebeskoj zaštitnici, Blaženoj Djevici Mariji, i mi smo proslavili naše godišnje proštenje. Mise su bile prema nedjeljnom rasporedu (u 8, 11 i 18 sati).
U osam sati misu je predvodio naš župnik, Ivan Mikec, koji se u propovijedi osvrnuo na zadaću majke, kao nezamjenjive osobe u djetetovu rastu i razvoju, koja pruža toplinu i utočište, isto kao i naša nebeska Majka kroz cijeli ovozemaljski životni vijek. Župni zbor „Salve regina“ svojom pjesmom uveličao je liturgiju.
Svečana misa bila je u jedanaest sati. Ulazna procesija s kipom Majke Božje, vatrogascima, limenom glazbom, narodnim nošnjama, svećenicima i ostalim pukom krenula je ispred župnog dvora, kretala se po Trgu Gospe Kunagorske te ušla u crkvu. Nakon što je kip stavljen na krstionicu i pokađen uslijedila je sveta misa, koju je predvodio isusovac Stjepan Fridl, uz koncelebraciju prečasnog dekana Milana Juranić i župnika župe Prišlin, Ivana Bogdanovića. Tijekom mise župnik Ivan bio je dostupan za svetu ispovijed. U propovijedi, velečasni isusovac Stjepan Fridl naglasio je ulogu nebeske Majke u našem životu. Da je ona ta koja nam neće nikada okrenuti leđa, da se njoj možemo obratiti sa sigurnošću i povjerenjem, isto kao i našoj zemaljskoj majci, a spomenuo je isusovca Petra Pericu, koji je autor općepoznatih katoličkih pjesama „Do nebesa nek se ori“ i „Rajska Djevo Kraljice Hrvata“. Liturgijsko pjevanje bilo je predvođeno od strane župnog zbora mladih „Kyrie“.


Misu u 18 sati predvodio je župnik Ivan, a pjevao je dječji župni zbor „Zvončići“. Večernjom misom završio je i dan primanja jubilejskog oprosta u našoj župi. Nakon svake mise na Veliku Gospu bio je zavjetni ophod oko oltara, gdje su vjernici uputili svoje vlastite zahvale i molitve svojoj nebeskoj Majci. 


Zahvaljujemo se vatrogascima, lovcima, limenoj glazbi grada Pregrade, mladima u narodnim nošnjama, župnim zborovima „Salve regina“, „Kyrie“ i „Zvončići“ te njihovim voditeljima, časnim sestrama dominikankama, ministrantima, a posebna zahvala isusovcu Stjepanu Fridlu na predvođenju svetih misa u nedjelju navečer te središnje mise na Veliku Gospu. Zahvalu upućujemo i don Ivanu Vargecu, salezijancu, koji je u subotu i nedjelju bio na ispomoći u našoj župi. Naposljetku, hvala svima vama, dragi župljani i hodočasnici, koji ste prisustvovali trodnevnoj pripravi i liturgiji na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Vjerujemo da će vam njezin zagovor i zaštita uvijek biti od velike pomoći.


 


Fotografije možete pogledati u našoj facebook galeriji.

 



 

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje