Proslavili smo svetkovinu Svih Svetih i Dušni dan

 

Objavljeno 06.11.2023.

 

 


1. studenog 2023. blagdan Svih svetih župe Pregrada i Kostel obilježile su na prekrasan način slavljenjem svetih misa i zahvaljujući dragom Bogu i svim svetima; svetim misama u 7, 8, 11, 15, 18 sati u Pregradi i u 9:30 i 11 u Kostelu. Svetu misu u 11 sati uveličao nam je prečasni svećenik u miru Milan Juranić. Blagdan Svih svetih dan je kada po Gospinom srcu što su naša braća kroz križ i patnju ispunjeni milošću dobrih djela te vršeći volju Božju pozvani na svetost. Crkva nas je pozvala ove dane da i mi operemo u Svetoj Krvi u svetoj ispovijedi svoje krsne haljine kako bi zadobili potpuni oprost o svetkovini Svih svetih i Dušnom danu. Naše se tijelo mora na ovom svijetu obući u raspadljivost kako bi se u vječnosti obukli u neraspadljivost. Po Proslavljenom Kristu mi smo pozvani na svetost tj. da budemo vječni. Tako su sveti naša braća koja su se vratila iz raspadljivosti u naručje Uskrsnulom Gospodinu i dobila odgovor na ono često zemaljsko pitanje "Zašto?" Sveta misa jest najjača molitva, kad jest naš Otac i cijelo nebo s nama te u svoje milosrđe stavlja i naše molitva srca za spas sve braće cijelog svijeta i najveće čežnje da i mi budemo sveti. Zato jest dostignuće najvećeg cilja kroz putovanje zemaljskog života u vječnost biti svet, ne po našim zaslugama već po obilju ljubavi i milosrđa Gospodnjeg i zagovoru naše i nebeske Majke koju nam je Krist darovao pod križem sa željom da dovrši djelo spasenja u nama. Pred sumrak sa blagoslovljenim svijećama u rukama, u pratnji sa zborom Zvončići procesijom krenuli smo iz naše crkve put prema groblju do križa, to je bio znak da je taj mali plamen svjetla može ponekad i na kratkom putu biti svjetlo i onima koji još čekaju pred vratima u ulazak u vječni Jeruzalem u koji svi želimo stići.


2. studenog 2023. na Dušni dan mise su bile u 8, 11 i 18 sati u Pregradi i u 17 sati u Kostelu.Svetu misu na groblju za duše pokojnika također je služio naš svećenik Ivan Mikec sa bratom svećenikom Ivanom Filipčić, koji je uputio kao i uvijek dirnute riječi propovijedi. Dragi Bog jedini zna kako otplatiti dug Božjoj pravednosti. Stoga nama vjernicima preostaje da doprinosimo žrtve za spas duša koje crpe Božje milosrđe i svetih misa, pričesti, naših dobrih djela, opraštanjem namijenjenih za duše pokojnika. Kao što je naš svećenik izgovorio u propovijedi između nas i njih ostaje samo muk i tišina, zato im darujmo molitve i žrtve u sebedarju do susreta s njima. Dragi vjernici ne bojte se onih koji žive u vječnom lutanju bez cilja, budite svjesni da ovo zemaljsko putovanje ima smisao samo onda ako znamo kome smo povjerovali jer uistinu sve patnje sadašnjega vremena nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati u nama.


Veliko hvala dragom Bogu za našeg svećenika Ivana Mikeca koji nam uvijek daje primjer sebedarja za nas žive župljane i sve pokojne. Također hvala svećenicima Milanu Juraniću i Ivanu Filipčiću koji su doprinijeli euharistijskom slavlju za dan Svih svetih te Dušni dan, hvala našim zborovima, ministrantima, časnim sestrama te svim vjernicima koji rado u velikom broju ispune duhovni prostor naše župne crkve.


 


Bernardica Strabić 


Fotografije možete pogledati u našoj Facebook galeriji.

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje